iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ученици направиха кулинарна изложба

Ученици направиха кулинарна изложба 11_1447258127

Кулинарна изложба със здравословни храни представиха ученици от професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Ив. Рилски” в Перник, като инициативата им е първа по рода си и е посветена на международния ден на здравословното хранене, който се чества на 8 ноември.

Този ден е утвърден от международната асоциация на готвачите от 2007 година насам, потвърден е и от Европейската комисия. Оттогава до днес в 14 европейски държави, сред които и България, се приготвят здравословни храни заедно с малки и големи ученици. Целта е да се научат децата как да се хранят здравословно и балансирано още в най-ранна възраст и така да се борят със затлъстяването, което става все по-голям проблем в Европа. От друга страна пък децата научават, че приготвянето на здравословна храна е полезен, весел и интересен процес.

Денят на здравословното хранене в ПГОТ бе проведен съвместно с БЧК-Перник. Поканени бяха е деца от 7 ОУ, 8 ОУ, ОУ „Св. Ив. Рилски”, които на място пробваха от красиво поднесената и изключително вкусна храна.

Учениците майсторски бяха приготвили и подредили различни видове ястия. На масата имаше няколко вида салати – със зеле, моркови и цвекло; с карфиол и копър, както и зелена салата със слънчогледови семки. Пълнените чушки с извара и яйца, печени на фурна, палачинката с банан, овесени и слънчогледове ядки, ябълки и мед, която може да се приготви или на тиган, или във фурната, сладките с овесени ядки, биокюфтенцата с булгур и червена леща, малките сандвичи с типов хляб, плодовите желирани бонбони със сушени кайсии, орехи и бадеми, омлетът с трици и зеленчуци представиха достойно Кристиян и Любомира от 11 „б”, и Красимира от 10 „г” клас. Според младежите здравословната храна не излиза скъпо, нужно е да поискаме да я приготвяме правилно и да си набавяме здравословна храна.

Неотдавна в центъра на Перник беше популяризиран Международният ден за здравословно хранене заедно с Общинския младежки съвет и БЧК, разказа председателят на неправителствената организация Наталия Минева. Ще поискаме рецептите, които ще разпространим сред младежите, защото няма нищо по-хубаво от това нацията ни да е здрава и добре изглеждаща, каза тя.

Директорът на ПГОТ Мария Герчева обяви, че за ръководството на учебното заведение е удоволствие да съдейства за популяризирането на европейския ден за здравословното хранене. Стоим зад всякакви инициативи, които допринасят за това нашите ученици да се научат да готвят добре, за да се хранят правилно и да бъдат активни участници в обществения живот, каза още тя.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.