iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ученици дефилираха на парада на книгата в Перник

Ученици дефилираха на парада на книгата в Перник 05_1464100574

Над 5000 ученици дефилираха в първия по рода си парад на книгата, с който Перник посрещна Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май, като четири училища, носещи имената на светите братя Кирил и Методий поведоха празничното дефиле. Всеки от учениците и учителите от VІ СОУ, ХІІІ ОУ, ХVІ ОУ и ОУ –Драгичево носеше в ръка любимата си книга.

В парада участваха 23 блока от всички училища в града. По традция той се предвождаше от мажоретния състав на най-старото училище в Перник VІ СОУ „Св.Св. Кирил и Методий”. Следваха ги официалните лица, сред които бяха кметът на община Перник Вяра Церовска , народният представител Ирена Соколова, областният управител д-р Александър Александров, председателят на ОбС Иво Савов, заместник кметовете – Севделина Ковачева, Денислав Захариев, Владислав Караилиев и Йордан Павлов. Всички носеха в ръце любимата си книга.

Пъстрото шествие от усмихнати деца, хванали в ръце национални знаменца и любими книжки от различни автори придаваше настроение в слънчевия 24 май.

Тържеството в Перник започна с издигането на националния флаг на площад „Кракра” и щафетното предаване на символното „Знаме на знанието“ от представителите на Випуск 2016 на Випуск 2017.

„24 май за всички нас е образът на първоучителите, братята Кирил и Методий. За всички нас това е сутринта с „Върви народе възродени!“. Това е споменът за любимия учител. Честит празник, уважаеми учители – за вашата мъдрост, за благородството, за добротата, с която създавате бъдещите личности на България. Честит празник, драги ученици – за вашето дръзновение и упоритост, с които постигате успехите и сбъдвате мечтите си. Честит празник на всички, които работят в музеите, в галериите, в читалищата, в библиотеките. Това са хората, които пазят и предават българската история. Честит празник, съграждани! България ще я има, защото го има словото българско!“, заяви в поздравителното си слово кметът Вяра Церовска.

В приветствието си областният управител д-р Александър Александров подчерта, че духът на една държава, чийто народ е преминал през много изпитания и перипетии, но уповавайки се на своята вяра, традиции и собствен език е устоял на всичко.

Пъстрото шествие на учениците радваше очите на перничани, дошли на празника на буквите. Децата носеха портрети на създателите на българската азбука св. Св. Кирил и Методий, окичени със здравец и божури и на патроните на училищата си.

С огромен национален трибагреник, хванат от четирите страни от детски ръце, дефилираха учениците от ОУ „Св. Константин- Кирил Филосов” в кв. Тева.

Ученици и учители от сръбско основно училище бяха гости на V СОУ „П.Р. Славейков” и дефилираха заедно с всички. Първолаците от Петото пък носеха цветя на блузките си, в чийто център се четяха буквите от българската азбука.

Всички от Спортното училище „Олимпиец” бяха със спортни екипи, воглаве с директора Валери Стоилов.

След дефилето перничани се насладиха на концертна програма, в която участваха художествени колективи от Обединения детски комплекс и изпълнители от пернишките училища, победители в конкурса „Талантите на Перник”.

В празничния 24 май бе открита и изложба в галерията „При кмета”, в която бяха експонирани 30 творби на ученици от 15 училища – участници в конкурса „Моят 24 май”. Творбите бяха оценени от жури с председател Елена Темелкова – директор на галерия „Перник”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.