iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


У нас са пуснали отровни ягоди

У нас са пуснали отровни ягоди 02_1423906285

У нас на пазара са пуснали отровни ягоди, алармираха читатели на „Всеки ден”. Ягодите са яркочервени и едри и изглеждат супер апетитни.

Никой не може да каже, че всъщност са пълни с отрови. Опарени потребители разказаха, че след като си купили и хапнали от ягодите, които имали вкус на пластмаса, започнало да ги боли корем и повръщали. Някои дори се обринали.

Буквално час след като ядох от купените ягоди, усетих много силни болки в стомаха и започнах да повръщам, разказа потърпевш софиянец. Той искал да зарадва детето си с вкусния плод, но след случилото се се е зарекъл да не купува повече ранни плодове. Според експерти по храните ранните ягоди са наблъскани с всевъзможни отровни химикали.

Най-често вкусните плодове са внос от други държави, където са обявени за негодни и не са допуснати за продажба в търговската мрежа. Те се внасят у нас за жълти стотинки, но ни ги пробутват на свръхвисоки цени. Особено вредни са за децата, защото могат да предизвикат ужасяващи алергии и хронични заболявания. Специалистите са убедени, че ягодите обикновено са пълни с нитрати, защото основно се отглеждат в парници.

В момента по пазарите у нас ягодите се продават по 5-6 лева за килограм. Хранителни инспектори призовават гражданите да се въздържат от приема на скъпите храни и да сигнализират при всеки случай, в който забележат и най-малката нередност.

Оказа се, че бъканите с нитрати ягоди съвсем лесно могат да докарат ужасни алергии. Химикалите, с които ги пръскат пък, предизвикват колит и гастрит, категорични са експертите. Според тях основните проблеми идват от лошите търговци, които използват най-евтините и нискокачествени препарати за консервиране.

Децата са изложени на най-голям риск, защото техните организми още не са укрепнали. Опасните препарати могат да предизвикат мъчителни обриви, задух и алергии. Специалистите съветват, ако все пак сме решили да си похапнем от природните дарове със съмнително качество, преди това да ги измием обилно със силна струя, след което да ги накиснем поне за 15 минути във вода.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.