iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


У нас е най-студено в Трън

У нас е най-студено в Трън 01_1420639025

Рекордът по най-ниски температури, измерени в България, се държи от Трън. Градът се намира на 83 километра от София. Разположен е в най-източната част на високопланинската котловина Знеполе. Наричат го още „Българският Сибир”.

Градът е разположен на двата бряга на река Ерма и само на няколко километра от границата ни със Сърбия. Именно тук през 1947-ма година е измерена най-ниската температура у нас! Или точно минус 38,3 градуса по целзий. Рекорд, който до ден днешен не е подобряван.

На пътя в Трън срещаме Момир и Велика. Въпреки, че от студ дърво и камък се пукат, те са навън за дърва.

„Имаме си дърва, но за развлечение, да не залежаваме! Дърва и слама за прасето! Студът, знам, че си е студ! Нищо страшно няма, ако си облечен и здрав!”, казва Момир Георгиев

Той е сърбин, а тя българка. Родена е през най-студената измервана някога зима у нас.

„Още като дете съм се возила в реката, цялата река замръзнала! Имало е много големи студове. Аз съм си чиста трънчанка!”, разказва Велика.

Анастасия Кирилова ,която прогнозира времето от 14 години, казва, че според статистиката най-студените места у нас са Трън, Кнежа и Драгоман.

„Тихо и ясно небе през нощта и при наличието на снежна покривка, земната повърхност изстива много бързо и тогава се реализират най-ниските температури!”, обяснява синоптичката в НИМХ към Българската академия на науките.

Високата надморска височина, котловинният терен и защитата от вятър правят трите града най-ледените у нас.

Трън е най-студеното място в България, но какво да кажат жителите на едно отдалечено руско селце? И не случайно Оймякон си печели името “Северен полюс на студа!” През 1916-та температурата в селото е паднала до минус 82 градуса по целзий.

Такъв студ, че с банан можеш да забиеш пирон, да хвърлиш вряла вода и тя да замръзне, та дори да налееш руска водка в улей и да видиш как замръзва веднага!

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.