iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тровят ни с антибиотици в месото

Тровят ни с антибиотици в месото 11_1447766550

Търговци тровят потребителите с антибиотици още от магазина, тъй като пилетата са напомпани с тях, за да растат по-бързо. Освен това от прекомерната им употреба чрез месото, както и от честото им изписване, ставаме резистентни.

Така, когато се разболеем от тежка бактериална инфекция, например развием бактериална бронхопневмония, ставаме напълно беззащитни, защото медикаментите вече не действат. За това предупредиха доктори преди международния ден за правилната употреба на антибиотиците, който се отбелязва в цял свят на 18 ноември.

Много е трудно да се установи с какви дози химикали са третирани бройлерите преди да ги сложим на трапезата си. Това става само с високо технологични изследавния. В домашни условия потребителят не може да установи дали пилешката му пържолка не е с пораснала по-бързо именно с помощта на антибиотиците, както може да установи дали има нитрати в марулите, ако те се скапят на втория ден в хладилника.

„ Когато антибиотиците се употребяват с години и неправилно, възниква резистентност към тях. Това означава, че даден препарат става безсилен срещу микробите”, коментира за Агенция Монитор националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. В последните десет години има свръх консумация на антибиотици по света. В нашите болници тя се е увеличила с 40 процента, защото там тъпчат с тях дори пациенти, които нямат нужда. Това се прави, за да се „застраховат” докторите срещу вътрешно болничните инфекции и всякакви зарази в резултат на лошата хигиена в лечебните заведения, не скри националният консултант.

Проф. Кантарджиев припомни, че преди години в нашата страна е действала Програма за правилната употреба на антибиотици, като чрез нея се е следяло да не се тъпчат излишно болните със силния медикамент. От Националния център за заразни и паразитни заболявания настояват Министерството на здравеопазването да създаде нова такава програма, като освен това, задължи лечебните заведения да назначават микробиолози, които да следят изпълнението й. Сега хората от тази специалност в цялата страна са общо 240 при 320 регистрирани лечебни заведения.

Проф. Кантарджиев, който е и директор на центъра, посочи, че болниците трябва да ползват препоръчаните от специалистите антибиотици, след като се направи анализ и се установи какви микроорганизми има в лечебните заведения, а не да се купуват най-евтините.

Той определи въвеждането на такива мерки като крайно необходими, тъй като резистентността към антибиотиците заема застрашителни размери. Заради нея е напълно възможно до 2050 г. в света да умрат 7 млрд. души, което ще бъде многократно повече, отколкото жертвите на рака.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.