iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тролеите в Перник ще тръгнат на 1 септември

Тролеите в Перник ще тръгнат на 1 септември 07_1437122364

Ще изкараме лятото без екологичния тролейбусен транспорт. На 1 септември обаче мотрисите ще тръгнат по мрежата, върху която вече бе регистрирано първото посегателство.

Това стана ясно след заседанието на постоянните комисии към пернишкия минипарлмент, разгледали внесените от градоначалника инж. Иван Иванов документи във връзка с учредяването на новото общинско вече предприятие, пише вестник "Вяра". То най-вечероятно ще смени наименованието си „Тролейбусен транспорт” и ще се нарича „Градски транспорт”, за да има по-широк спектър на дейност, обясниха запознати с казуса. Според предложението на кмета щатният му персонал е от 93-ма души, от които 4-ма ще са в графата на управленците. Бюджетът на новото общинско транспортно предприятие за 2015 година ще е в размер на 454 265 лв. Разходите са за сметка на неразплатения резерв в размер на 200 000 лв., както и от част от планираните средства в други дейности на икономиката в собствения бюджет на община Перник в размер на 254 265 лв. Очакваните приходи от септември до декември т.г. от собствените приходи на бъдещото предприятие са 172 000 лв. Седалището му най-вероятно ще бъде в сградата на общинската администрация, така че контролът от страна на кметската управа да е по-лесен. Според кмета инж. Иванов има пълна готовност то да заработи веднага след края на август.

Колкото до нападките срещу него, че той не желаел да замине за Чехия и така щял да провали сделката с мераклиите да спасят от гибел пернишкия екотранспорт от „Шкода“ и реализацията на инвестиция от 10 милиона евро, на заседанието на постоянните комисии градоначалникът е обяснил, че в никакъв случай не може да става дума за това дали той лично иска или не да замине за Чехия. Според нормативната уредба първо трябва да бъде учредено общинското предприятие и едва тогава, като представител на органа, който ще контролира дейността му и осигурява финансирането му, ще оглави специална делегация, която ще замине за Чехия. Тя вероятно ще е четиричленна и ще се запознае на място с офертата на чешката фирма. Кметът ще има среща и с чешкия зам.-министър на външните работи и едва след това ще бъде направено предложение в ОбС за евентуално публично-частно партньорство, ако условията са изгодни.

Дори то обаче да не стане, Перник ще има тролеи, те обаче няма да са старите трошки, които според специалистите вече не стават за експлоатация и представляват опасност за пътниците. Вместо возилата на „Шкода” при нереализиране на инвестиционното намерение по линиите ще тръгнат столични мотриси. Макар и втора употреба, те са много по-модерни, по-сигурни. Първоначални разговори със столичния градоначалник Йорданка Фандъкова вече е имало и тя е дала съгласие за идеята.

Докладната за създаването на новото общинско предприятие ще бъде внесена за разглеждане на предстоящото заседание на минипарламента, насрочено засега за 23 юли.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.