iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Три пъти повече са били болните от рак у нас след Чернобил

Три пъти повече са били болните от рак у нас след Чернобил 04_1430116466

Аварията в АЕЦ „Чернобил” е разболяла около 1 милион българи, като заболеваемостта от рак у нас се е повишила три пъти след най-голямата ядрена катастрофа в света, която се случи преди 29 години на 26 април.

Освен повече случаи на различни видове рак медицинските последици са генетични мутации, дисфункции на мозъка, ускорено стареене и др.

Това сочат данни на Националния център за обществено здраве и анализи.

Статистическата информация не може да разграничава увеличаването на раковите заболявания според причините, но самото трикратно количествено нарастване на раковите заболявания спрямо времето преди чернобилската авария е показателно, коментира инж. Георги Стоилов, бивш председател на Комитета по енергетика и на Агенцията по енергийна ефективност, предаде „Телеграф”.

По думите му няма друга причина (слънчева радиация, замърсяване и пр.), която да е изменила жизнената среда така радикално, както чернобилската радиация. Следователно логично е най-големият дял от заболяванията да се причиняват от нея. Още повече, че по онова време (1986 г.) учените обясняваха, че най-голям пик в броя на болните ще има след около 30 години, коментира инж. Стоилов.

Левкемия, рак на щитовидната жлеза, рак на гърдата и няколко други видове рак, тумор на главния мозък, генетични мутации, мъртвородени деца, ускорено стареене, психически разстройства, са статистически значимо свързани с аварията според Научния комитет на ООН по действие на атомната радиация (НКДАР).

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

19-Април-2017

20-Април-2016

19-Април-2016

21-Април-2015

20-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.