iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Три къщи в Рудничар пострадаха заради свлачище

Три къщи в Рудничар пострадаха заради свлачище

Три къщи на ул. 5 в кв. Рудничар пострадаха от активизирано свлачище, като улицата е разцепена, а пострадалите две семейства са евакуирани.

Тази сутрин кметът обяви бедствено положение в Рудничар, като районът е отцепен. На място са минни спасители от Бобовдол, тъй като има съмнения, че в галерията има хора.Към момента те са успели да проникнат 20 метра в дълбочина, като издълбаната дупка в близост до бункера зад старата Стоматология. Поради липса на кислород, който е едва 10% спасителите са спрели по-нататъшно проникване.

Това бе съобщено днес от кмета Иван Иванов и заместникът му Владислав Караилиев, които са били на мястото на инцидента. Веднага е бил свикан кризисния щаб. Семействата, които общо са четирима човека, са настанени временно в общински жилища. Пукнатините на къщите продължават да се увеличават, районът се охранява от полицията.

Мястото на инцидента е тупикова улица зад Стоматологията. Входът на незаконната дупка, която е изкопана, е до старите бункери. По кадастъра е установено, че теренът е на фирма “Елит груп” ЕООД, уточни Караилиев.

“Взели сме строги мерки срещу незаконния добив на въглища. Две групи на Общинския инспекторат, съвместно с полицията непрекъснато дебнат за нарушители. За съжаление, тъй като това деяние не е криминализирано, прокуратурата връща досъдебните производства. Наели сме фирми, които да затрупват незаконно изкопаните дупки. Това обаче излиза твърде скъпо на общината, по 3-5 хил.лв. месечно. След като затрупаме входовете, след няколко дни те отново се появяват в близост до няколко метра. Това се прави обаче само на общински терени. В кв.Хумни дол например има затрупани няколко входове. Тъй като теренът в Рудничар не е общинска собственост ние не можем да се разпореждаме. Това трябва да направи фирмата”- каза кметът Иван Иванов.

Той бе категоричен, че за решаването на този голям проблем трябва намесата на много институции. Чакат се становищата на МС, Министерството на енергетиката, както и комисията по бедствията.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.