iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Три дръвчета в Перник са украсени като мартеници

Три дръвчета в Перник са украсени като мартеници 03_1456822430

Три дръвчета пред общината, мемориала и младежкия дом в Перник ще бъдат превърнати в огромни мартеници, като вместо цвят, клоните им ще осъмнат с червено-бели връвчици, изработени от деца, които участват в конкурса „Пижо и Пенда“. Инициативата е на Консултативния съвет за младежка политика към кмета на община ПерникВяра Церовска. Идеята е украсените дръвчета да създадат мартенско настроение сред жителите и гостите на града.

Община Перник подпомага за осми пореден път Националния конкурс за мартеници“Пижо и Пенда“,организиран от Сдружение „Дай,бабо,огънче“ съвместно с читалището в с. Мещица. В конкурса до този момент са включени 1326 мартеници изпратени от 110 институции,детски градини и читалища. Мартеници са изпратени дори от четири български училища в Испания. Организаторите твърдят,че има деца,които редовно участват в конкурса от неговото създаване преди осем като Калина Кръстева от Димитровград.Категориите са различни от най-дълга мартеница, до най-автентична и оригинална.

Надпреварата е в три възрастови групи до 7 години, от 7 до 10 и от 10 до 14 години. Изложба-базар с изпратените до сега най-интересни мартеници ще бъде открита от 11.00 във фоайето на младежкия дом, половин час по- рано там ще започне традиционното „Мартуване- 2016“. Всеки може да си закупи мартеница от базара, като средствата ще отидат в наградния фонд на конкурса.

Закичването с мартеници на 1 март е хилядолетна българска традиция. Бяло-червения конец е нишката, която свързва българите по целия свят с вярата - да сме здрави,силни и щастливи. С идването на Баба Марта се свързва и края на зимата и идването на пролетта!

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.