iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трафикът на бежанци е предпочитан от ктрабандистите на цигари

Трафикът на бежанци е предпочитан от ктрабандистите на цигари 10_1475930689

Премиерът Бойко Борисов даде едномесечен срок на ръководителите на Областните дирекции на МВР на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Перник и Русе да подобрят работата си в борбата с контрабандата, като в противен случай те ще бъдат сменени, посочи премиерът, който участва в конференция, посветена на борбата с контрабандните стоки и цигарите.

Това е второто предупреждение от страна на министър председателя. През месец юни той отново предупреди шефове на дирекции, че може да бъдат сменени ако не се справят с контрабандата на цигари. Тогава жълт картон получиха отново МВР директорите в Пазарджик, Пловдив и Хасково.

Държавата постига добри резултати в борбата с контрабандата на цигари, заяви в интервю за радио Пловдив Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Миналата година и сега имаме по 8% процента дял на контрабандни цигари на пазара, като преди две години този процент беше много по голям - 40%. Това се случва заради опита на полиция и митници да ограничат един определен български производител, коментира Безлов.

Той добави, че е очаквал като компенсация да започне внос на контрабандни цигари от Сърбия и Македония, където те са с по-нисък акциз, но това не се е случило. И е добър атестат за работата на службите.

Днешната конференция, посветена на борбата с контрабандните стоки и цигарите и коментара на премиера за борбата с корупцията е точно по повод новата вълна – 8 % нелегален дял на пазара на цигарите, която е чувствителен спад в този вид контрабандата. Тези резултати трудно могат да бъдат манипулирани и самите данни са добър атестат за работата на ангажираните с тази битка, беше категоричен Тихомир Безлов.

Доколко могат се справят или не полицейските шефове в Пловдив, Пазарджик и другите области, които бяха посочени, като проблемни от премиера Борисов е труден въпрос. Не е лесно да се каже и направи конкретен извод дали те не работят добре.

Според Безлов в ограничаването на контрабандата принос има и големите цигарени компании, които са се опитали да се препозиционират на пазара. Например големите компании не вдигнаха цените си и затова не се усети фактът, те той е по-висок.

Социологът от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че много стари мрежи за контрабанда на цигари вече са се преориентирали и работят на пазара за трафик на бежанци. Това е само моя хипотеза, но срещам имената на хора, които имат присъди за контрабанда на цигари, сред задържаните за незаконен трафик на бежанци, каза още Тихомир Безлов.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.