iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Топлинни счетоводители не обявяват новите си цени

Топлинни счетоводители не обявяват новите си цени 06_1434718683

Само 5 от общо 12 фирми за дялово разпределение в София са обявили новите цени за дялово разпределение, сочи проверка на „Монитор” в интернет страниците на топлинните счетоводители.

При някои от фирмите просто липсват обявени ценови листи за дяловото разпределение, при други те са много стари, а трети – изобщо не са си направили труда да имат интернет сайт.

По-интересното обаче е, че новите цени се оказват влезли в сила, без много шум, още на 5 ноември 2014 г. Така на практика те са действали за отоплителния сезон, който мина и ще бъдат платени от абонатите, като вече са фактурирани в сметката им за топла вода за май.

От юли пък столичната топлофикация ще започне да фактурира цените за новия отоплителен сезон на 12 равни месечни вноски. Те ще са на отделна сметка, което означава, че

абонатите в София вече

ще получават

по две фактури

всеки месец, вместо по една.

Един от топлинните счетоводители, който е обявил новите цени, е МХ „Елвеко” („Сименс Елвеко”). От фирмата обаче са дали цената в стотинки без ДДС.

За партида тя е 0,83 лв. на месец без ДДС, което за година с включен ДДС прави 12 лв. За отчитане на разпределител и водомер за топла вода цената е 0,23 лв. на месец без ДДС, или 3,30 годишно с ДДС.

От „Топлофикация – София” вече вземат

по 10,20 лв.

на година за обслужването и обработката на данни по партидата. Цената за отчета на уредите е 2,40 лв. на брой.

От „Техем” обявиха новите цени още преди няколко дни. За партида те вече вземат по 13,60 лв., а на отчет на уред – по 2,60 лв.

Ценовата листа на „Данувиус”, която беше купена от „Техем”, показва, че цената за партида е 13,80 лв., а за отчет на разпределител и водомер – по 2,64 лв. За „Директ” аналогичните цени са съответно 13,60 лв. и 2,60 за отчет на уред.
Без отлагане на по-високите санкции за неизрядните абонати
Няма да има отлагане на промените в Наредбата за топлоснабдяването, които изненадващо бяха публикувани в „Държавен вестник” на 9 юни. Това обявиха за „Монитор” от Министерството на енергетиката.

Измененията предвиждат за всички изравнителни сметки за парното, които са изготвени след 9 юни, да се прилагат новите, по-сурови санкции за абонатите без водомери. Или за такива, които не са пуснали топлинния счетоводител у дома.

Те предвиждат на тези клиенти на топлофикациите да се начисляват до 420 литра на човек на денонощие. Месечно това прави по 12-13 кубика на човек. Това важи и за хората, които нямат индивидуални водомери. Както и за тези, чиито водомери са повредени или пък са със скъсана пломба.

От Асоциацията на топлинните счетоводители и пловдивската топлофикация поискаха от енергийното министерство да отложи промените за следващия отоплителен сезон.

Причината е, че за част от абонатите изравнителните сметки вече са били готови и дори раздадени преди 9 юни. Това поставя клиентите на топлофикациите при различни условия.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.