iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Топим магазините, които ни предлагат некачествени хранителни продукти

Топим магазините, които ни предлагат некачествени хранителни продукти 01_1453454182

Потребителите ще имат възможност сами да предизвикат контрола в обектите, които са им предложили некачествени хранителни продукти или пък имат информация за нарушение при производството, като това ще стане възможно, след като бъде изградена единна информационна система по цялата агрохранителна верига от фермера до хранителния магазин, където потребителят пазарува. В момента в аграрното министерство има работна група за изграждането на системата. „Публични ще станат всички регистрирани обекти по хранителната верига, включително с вида регистрации, права, получени по тези регистрации, включително и с контрола по тях”, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при обществено обсъждане по законодателните промени в областта на агрохранителната верига. Крайният консуматор трябва да бъде сигурен, че това, което е написано на етикета, съответства на неговите очаквания, убедена е тя. През 2014 година са

закупени хранителни продукти за 9,2 млрд. лева

1514 инспектори на хранителната агенция контролират 438 052 обекта. Местата за производство и за търговия на едро с храни в системата на агенцията са 8504 и се проверяват от 700 инспектори.

Аграрното ведомство съвместно с неправителствения сектор са подготвили изцяло нов законодателен пакет, който гарантира безопасността и здравето на потребителя и равнопоставеността на бизнес операторите в сектора. В него влизат три изцяло нови закона – за хранителната верига, за оценка на риска по хранителната верига и за храните. Освен това са направени промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, който предстои да бъде гледан на второ четене в пленарна зала.

В новия Закон за храните се въвеждат условия и ред за пускане на хранителни добавки.

45 на сто от хората у нас употребяват хранителни добавки

сочат данните от анкета, цитирана на дискусията. Освен това е уточнен начинът, по който ще излиза за първи път на пазара храна със специално предназначение – за кърмачета, за медицински цели и други. Освен това се въвеждат изисквания за търговия с храни от разстояние. Изцяло нов момент е определянето на реда за дейности по хранителното банкиране и даренията с храни. В бъдеще земеделското министерство ще дава разрешение на пазара да излизат генномодифицирани храни, става ясно още от проекта на закон.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.