iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ТОЛ таксите ще оскъпят билетите за междуградските автобуси

ТОЛ таксите ще оскъпят билетите за междуградските автобуси 04_1460614569

При въвеждането на тол таксите за изминато разстояние на километър по пътищата в България билетите за междуградски автобус ще поскъпнат с около 15%, казаха вчера от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ). От НСАПБ смятат, че се залагат погрешни решения с промените в пътните такси, и планират протести. На 26 април ще има голямо автобусно шествие в София, което вероятно ще блокира за часове столицата.

С новите такси пътуването от София до Варна например ще поскъпне с близо 5 лева, а до Бургас с 4 лева, твърдят от автобусните компании. Изчисленията им са базирани на доклад на Световната банка, която е консултант на правителството по въвеждането на системата за електронно таксуване на пътуващите по българските шосета. Системата за е-таксуване, която вероятно ще заработи през 2018 г., предвижда по-леките автомобили да плащат електронни винетки за време, а по-тежките - за изминато разстояние. Консултантът предлага три варианта за плащане на километър - по 12, 20 или 26 стотинки."Тол таксите ще натоварят превозвачите, ще бъдат засегнати над 20 хил. автобуса от легалния сектор, ще има закриване на фирми, а пътниците ще плащат по-скъпи билети", обясни Васил Пиронков от сдружението.

Според регионалния министър Лиляна Павлова обаче още е рано да се говори за ефекта от новите пътни такси. Тя нарече предупрежденията на автобусните фирми спекулации и допусна, че се опитват да оправдаят с бъдещата тол система вдигане на цените. Самата Павлова обаче призна, че с новите такси приходите ще скочат 2-3 пъти.

Превозвачите пък казват, че нито искат, нито могат да вдигат цените, защото са печелили конкурси и имат договори с общините за съответните линии по определени вече цени. В контрактите нямало механизъм за индексация на билетите, ако скочат пътните такси.

Браншът смята, че е нелепо да се определя тол такса за изминато разстояние за автобуси, които обслужват ежедневни маршрути. В повечето европейски държави се плаща абонамент за даден период - т.е. както е сега таксуването чрез винетки у нас, които автобусите си купуват за цяла година. Нелогично е и да се плаща за всички пътища. "Хората, които ще определят тол таксите, виждали ли са в какво състояние са повечето пътища втори и трети клас?", попита Пиронков. Затова от сдружението настояха да се обмисли по-адекватен вариант за таксуване на автобусните превози, както и да не се приравняват на товарния или транзитния трафик.

Заради тези и други нерешени с години проблеми автосдружението готви протестно шествие в София. На 26 април в 11 ч. над 200 автобуса ще поемат по Цариградско шосе през центъра до Централна гара.

50 ПРОЦЕНТА СИВО

Според наблюденията на бранша над 50% от пътническите превози в момента били незаконни, а бюджетът губи поне 50 млн. лв. годишно от данъци. "Около 5000 буса се движат всеки ден в страната и близките държави на черно с пътници, за които няма никаква сигурност. Поне 100 лв. изкарва всеки от тях дневно", каза Магдалена Милтенова от транспортен клъстер "Перник". При тези данни излиза, че на месец в сивия сектор се въртят 15 млн. лв. "Картината е изкривена дотам, че за три години от 1800 превозвачите намаляха до 900, а цели 70 общини са без автобусни превози", посочи Ивайло Константинов, член на УС на сдружението.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.