iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Токът за бедните и инвалидите ще е по специална тарифа

Токът за бедните и инвалидите ще е по специална тарифа 03_1458718261

Социална тарифа на тока за бедните и специална защита за хора в тежко здравословно състояние обмисля енергийното министерство. Това са мерки за подпомагане на уязвимите групи при предстоящата либерализация на пазара на ток.

Заедно с представители на Световната банка експертите на Теменужка Петкова избистрят как точно да приложат този вид подкрепа. Идеята за "социалния ток" бе лансирана в началото на годината. "Това ще бъде определено количество ток за най-уязвимите хора, свързано с жизнено важните им нужди", обясни Петкова и определи мярката като временна.

Специални условия ще има и за определени хора в тежко здравословно състояние. "Те ще предвиждат възможност определена категория лица, които са в тежко здравословно състояние и са на поддържащо лечение с апаратура, налице е необходимост те да бъдат сигурни, че няма да бъде спряно електрическото им захранване по една или друга причина в резултат на неплащане своевременно на сметка", обясни Петкова. Наред с това те ще могат да разсрочват сметките си за определен период от време. Такава възможност обаче съществува и в момента за всеки клиент на съответното ЕРП.

Наскоро вицепремиерът Ивайло Калфин съобщи, че се обсъждат два варианта - първият е доходите на бедните да бъдат компенсирани при драстично повишаване на цените, а вторият - да продължи да се регулира цената на тока за нуждаещите се. Според Калфин по-добрият вариант е смесеният - едновременно да има защитна цена на електрическата енергия за бедните и те да продължат да получават помощи през зимния период.

НА СВЕЩИ

Анализ на ЕК от 2013 г. показа, че около 61% от населението на България попада в графата "енергийно бедни", тъй като над 9% от доходите им отиват за отопление. Вчера обаче министър Петкова посочи други цифри - според нея става въпрос за около 30% от българите.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.