iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Телефонните измамници отново мамят баби

Телефонните измамници отново мамят баби 09_1410330429

Поредната жертва на телефонните измамници стана пенсионерка от квартал "Даме Груев" в Сливен. Измамниците работят на три континента. Потърпевшата е получила обаждане от чуждестранен номер.

"Не успях да вдигна. Но забелязах, че последните две цифри са същите като на номера на внучката ми, която живее в Англия" - разказа Петрана Илчева. Тя зачакала "внучката" отново да звънне. Но не се стърпяла. Решила да даде знак, че вече е на разположение и може да говори - набрала номера и почти веднага затворила. След това била засипана със странни есемеси: "Заслужаваш похвала!", "Обади ми се! Спешно!" и "Имате награда!" Била атакувана от 5-6 различни и чуждестранни номера. Всички съобщения били написани на български език. Тя не отговорила на нито едно от тях. Но за това, че кликнала на телефона на "внучката", платила цели 57 лева. Това е сумата, която пенсионерката би дала, за да си осигури хляба за два месеца и половина. По-късно измамената направила проверка и разбрала, че обаждането било от телефон на мобилен оператор в... Никарагуа, Централна Америка. Тя все още пази част от есемесите и от тях се вижда, че са изпратени от мобилни оператори в Италия, дори от Конго и Коморските острови в Африка.

Случаят "Илчева" е един от многото, за които чуха представители на сливенската полиция на срещи с пенсионери в кварталните клубове. "Имаме сигнали за подобни измами с телефони на оператори от Украйна

Предупреждаваме хората да не отговарят на обаждания, които не започват с кода на България +359. Някои са били принудени да платят не по 57 лева, а по 150 лева заради проявената доверчивост" - казаха служители на ОД МВР-Сливен. Този вид ало-измамници действали по проста схема: купували от някой мобилен оператор, независимо от кой континент, правата върху определен номер със специална висока тарифа уж за някаква търговска или благотворителна цел. След това започвали да звънят или да засипват с есемеси жертвите си на случаен принцип. Целта била да получат отговор - обаждане или есемес, и така да спечелят пари.

У нас пострадали са предимно възрастни хора, които били доверчиви и нямали познания за новите технологии.

Нов вид измама, за която разказаха жените в кв. "Даме Груев", са съобщенията от "банки" и "фирми за бързи кредити" за непогасени задължения и наложени глоби. Пенсионерка съобщи, че на два пъти получила есемес, че има две глоби от 17,90 лева по кредит в голяма българска банка. "Аз не отговорих на съобщенията, нито доверчиво внесох парите по посочената сметка, тъй като си направих проверка в банката. Да, имам кредит, но редовно си плащам" - каза тя. Но други нейни познати изгорели.

Регистрирани са измами и при т.нар. ръчна продажба на стоки от врата на врата. Баба от кв. "Клуцохор" си купила от търговец, който дошъл на крака, 3 тигана със "супер модерно покритие, което използват в НАСА". Уговорката била да отиде на следващия ден в сградата на Научно-техническия съюз в Сливен, където се намират Инспекцията по труда и здравната каса, за да получи награда -вентилатор!

Пенсионерката награбила тиганите и отишла да търси подаръка си. "Заварих още 15 баби будали като мене с тиганите в торби да си чакат вентилаторите!" - разказа тя. Естествено, тиганите били много ниско качество, нямали покритие на НАСА и бързо се деформирали. От полицията предупредиха, че ало-измамниците вече плащат на деца от квартала или на наркозависими младежи, за да получат информация за съседите им в блока - имена, роднини и телефони...

"При този тип измами извършителите залагат на малки суми, но на голям оборот" - заяви говорителката на ОД МВР-Сливен Първолета Мандинска. До момента в полицията не е подаден нито един сигнал от жертва на т.нар. малки измами със загуби за 20-50 до 100 лева. В тези случаи чак когато извършителят е установен, той възстановява и щетите - поясниха юристи.

От януари до сега са регистрирани 30 телефонни измами по схемата "пари за лечение на близък или за освобождаването му от ареста", при които жертвите са дали четирицифрени суми. 15 от случаите са разкрити, съобщи полицията.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.