iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тел. 112 загрява по празниците

Тел. 112 загрява по празниците 12_1451126422

Преяли и препили купонджии звънят на тел. 112 по Коледа и Нова година. Безкрайни са разказите на жените, които прекарват дните, нощите и празниците си с телефон в ръка, приемайки спешни повиквания.

Трудно ще видите лицата им. Предпочитат да останат анонимни заради всекидневните заплахи, които получават. Най-честите обаждания са от хора, които не си знаят мярката, оплакаха се те.
„Започват да звънят още от 18 часа преди настъпването на Нова година, разказват дамите от тел. 112. - Имало припаднал в компанията, изпил литър водка или преял приятел се гъне от болки под масата. Веднъж дори звъняха за човек, задавил се с месо. Той беше полужив, когато от компанията му се обадиха, за да ни молят за помощ. Хората не знаеха какво да правят. Веднага изпратихме екип, който все пак успя да го спаси. Той изкара празника в болница, но оцеля", разказаха пред "Монитор" служителите. Те си спомнят и за далеч по-страшни случаи от задавяне с месо. Миналата година например 14-годишно момче успяло да изпие почти цяла бутилка водка. Само бързата намеса на специалистите и токсиколозите го спасила от сигурна смърт. Имало обаче и по-леки, които обаче служителите отказват да определят като "забавни". Такива например били множеството

сигнали за припаднали дами и господа в тоалетните на заведенията
"Тези обаждания започват минути след полунощ, когато вече хората се връщат по масите след изиграното хоро и наздравицата с шампанското. Тогава забелязват, че някой липсва и решават да го потърсят. И къде да го намерят - припаднал в тоалетната, докато повръща или докато си почива", обясняват още операторите. Тяхната работа в подобни ситуации е да поискат пълна информация за състоянието на "жертвата" и да се опитат да запазят спокойствието на останалите до пристигането на медицинските екипи.

На миналата Нова година не е имало фатални инциденти с препилите купонджии. Повечето от тях се свестявали бързо след пристигането на екипите. За по-буйните обаче се налагало да бъде викана и полиция.
Полицията била ангажирана и с много обаждания за грабежи и разбити апартаменти, които се получавали на тел. 112 в новогодишната нощ.
"Не всички почиват на Нова година. Има и такива, които излизат, за да изкарат пари. Много често ни звънят и хора, след като се приберат от концерт например и установят, че апартаментът им е разбит. Ние веднага

изпращаме сигнала до полицията

но обработката му отнема време, тъй като и униформените са ангажирани с много неща в новогодишната нощ", обясняват операторите. Те били и тези, които го отнасяли от подпийналите, обрани и ядосани граждани, след като полицията се забави.

Невниманието на празнуващите се отразявало и на работата на пожарната. Огнеборците били заливано с двойно повече сигнали за пожари в новогодишната нощ. Те били основно за неправилно боравене с фойерверки, пиратки, че дори и бенгалски огън.
"Не е наша работа да даваме оценка на хората, а само да предадем сигнала към съответната служба. Не ми е ясно обаче как може да

държиш бенгалския огън до пердето

да го хвърлиш на килима или пък да пускаш ракети в апартамента си и да очакваш, че няма да има последствия. Миналата година един мъж се обади, за да каже, че станала "малка беля". Както си седял в хола и си палел кашончето с фойерверки, изведнъж му пламнал половината апартамент", разказаха още дамите, дежурели на предишните празници. Според тях хората трябва да са по-умерени в забавленията си и да са по-внимателни за тях и за околните, тъй като това разваля не само техния празник, но и на останалите. Само за справка от 18 часа на 31 декември до следващия ден системата регистрира 4200 инцидента. Това са 4200 развалени празника.

Сигнали за НЛО валят по линията

Операторите често получавали и сигнали за забелязано НЛО навръх коледната и новогодишната нощ. "В момента наблюдавам НЛО, което постоянно сменя светлините си. Ту е синьо, ту е жълто, ту червено. Бързо, пратете полиция, че не се знае какво може да стане", бил един от сигналите миналата Коледа. Той бил подаден от видимо притеснен мъж, който бил сигурен, че празничните фойерверки са неидентифициран летящ обект от друго измерение. Явно човекът не бил добре, но операторите любезно му обяснили, че това е просто заря, а той затворил слушалката по-спокоен. Не такъв обаче бил случаят с жена, която се обадила и още преди да каже каквото и да е било друго, обяснила, че вижда НЛО, че това не е заря и да не се опитват да я правят на луда. Тя разказала, че наблюдавала 6 обекта, летящи над София.

„Бяха 6 броя светлини, симетрично подредени в 2 реда от по 3. Заедно с приятеля ми гледахме зарята над София. Ние живеем в квартал „Младост“. В същия момент забелязахме странни светлини, които се движеха в небето. Подобни обекти бяхме виждали и друг път. Приятелят ми, който работи в авиацията, каза, че това не са самолети, защото не мигат. Първоначално си помислих, че се шегува, но както ги наблюдавахме, обектите започнаха да се отдалечават в посока към Витоша и ме накара да се замисля, че наистина са НЛО. Виждала съм китайски фенери, но тези обекти не приличаха на тях. НЛО-тата се появяваха един по един, наредиха се в редица, макар че идваха от срещуположни краища на София. Не мисля, че китайски фенери биха могли да направят толкова сложни симетрични маневри. Реших да заснема обектите с телефона си, но за съжаление точно тогава той звънна и докато приключа разговорът, НЛО-тата изчезнаха", обяснявала надълго и широко жената по телефона. Не липсвали и хора, които празнували сами и просто искали да си говорят с някого. Операторите обаче любезно им обяснявали, че това не е гореща линия, а телефон за спешни повиквания.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.