iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тайната за биологичните родители на осиновените деца ще може да бъде разкрита

Тайната за биологичните родители на осиновените деца ще може да бъде разкрита 08_1470372832

Ускоряват процедурата за осиновяване, като тайната за биологичните родители ще може да бъде разкрита, след като дадат съгласие за това, а осиновителите няма да могат да разсиновяват дете. Това са част от промените в Семейния кодекс, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на месеца.

Новите правила за осиновяването бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за закрила на детето. От думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Деница Сачева се разбра, че процедурата за осиновяване ще приключва по-бързо, тъй като работещите в момента 28 регионални съвета по осиновяване ще бъдат слети в един, който ще бъде национален.

Зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева допълни, че в проекта за промени в Семейния кодекс се предвижда и отпадане на тайната при осиновяването, което ще даде възможност на децата да получават информация за биологичните си родители по административен път, стига те да са дали съгласие. Осиновителите да нямат право да се откажат от детето, което са взели, предвиждат още новите предложения за промени в Семейния кодекс. "Процедура на разсиновяване ще има, но не по инициатива на родителите, а само при особени случаи", обясни зам.-министър Сачева.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.