iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Таксиджиите имат още време да минат в белия сектор

Таксиджиите имат още време да минат в белия сектор 11_1448129319

Отпуснаха още 6 месеца от транспортната комисия на таксиметровите шофьори да се регистрират или като превозвачи, или на трудов договор към таксиметрови компании. Преди 2 месеца поправка в закона за автомобилните превози предписваше това да стане от 1 януари 2016 г.

По данни на транспортното министерство при 11 000 водачи до момента са подадени само 250 заявления.“Автомобилната администрация не може да се справи с многото заявления и за да поправим грешката, ние удължихме срока”, обясни шефът на комисията Гроздан Караджов. Той бе категоричен, че таксиметровият бизнес ще излезе на светло към юли 2016 г., когато всеки водач или трябва да се регистрира на трудов договор, или като превозвач.

Таксита може да бъдат автомобили с до 7 места с мястото на водача, вместо 5, колкото са сега. Това пък предвиждат нови поправки в Закона за автомобилните превози, обявени за обществено обсъждане. Превозвач може да получи лиценз само ако е платил всичките си публични задължения, включително глоби към КАТ и такса смет, а не само данъците, както бе досега.

Въвеждат се за първи път и умни тахографи, които трябва да са свързани с глобалната навигационна спътникова система. Така контролните органи не само ще засичат къде е автомобилът, но и дистанционно ще проверяват по данните на тахографа дали шофьорът е спазил времето за задължителна почивка.

Тези текстове обаче ще влязат в сила, след като ЕК напише правила за поетапното им въвеждане, Предвижда се с такива тахографи да са оборудвани автомобилите с първа регистрация. Всеки, който извършва превози за собствена сметка, също ще минава през психотест като професионалните шофьори.

Промените дават право на служителите от “Автомобилна администрация” да разпитват при проверки и трети лица, което ще помогне при установяването не нелегални превози.

Задължението на билетите да бъдат отбелязани датата, маршрутът и мястото на пътника ще се отнася само за разстояние над 30 км. При по-късите маршрути има правостоящи и мярката била неприложима. Право за безплатно пътуване или с намалена тарифа на отделни категории пътници ще има вече не само в автобуси, а и при пътуване с трамвай, тролей и метро.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.