iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Таксата за детските градини в Перник се повишава четири пъти

Таксата за детските градини в Перник се повишава четири пъти 07_1404284850

Таксата, която се плаща задължително за детските градини в Перник, се повишава четири пъти. По този начин родителите вече ще плащат вместо 5 лв., 20 лв. За сметка на това обаче падат дневните разходи, съобщи кметът на общината Росица Янакиева.

„Имайте предвид, че от записаните 3103 деца, ежедневно посещават детските градини 1837. Над 50% от издръжката на детските градини представляват постоянните разходи като ток, вода, отопление, дезинфекция и други, които се заплащат задължително и не зависят от броя на децата. Ниската задължителна такса от 5 лева запазва мястото на детето и дава възможност то да не я посещава ежедневно, което води до недостиг на средства за издръжка, която е от местни приходи”, обясни Янакиева.

С цел оптимизиране на приходите и по рационалното им използване се налага промяна в таксата. Предложението си Янакиева е внесла в Общинския съвет. Минипарламентът ще реши дали да приеме промяната или не на следващото си заседание.

За седмични групи в детските заведения освен задължителната такса вече ще се плаща и 1,80 лв. за храна на ден, за целодневните групи – по 1,30 лв, а за предучилищните групи – по 2,50 лв. За децата, които са полусираци, чийто родители са студенти или са нетрудоспособни пък се въвежда облекчение от 50%. Същото важи и ако майката и бащата са редовни студенти, за второ дете, настанени в същата детска градина, деца с вреждания и др.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.