iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Създават робот за извозване на смет

Създават робот за извозване на смет 09_1443012205

Докато има хора, ще има и боклуц, като дълго време изглеждаше, че винаги ще има и боклукчии. Нов проект на автопроизводителя Volvo, компанията за рециклиране на отпадъци Renova, Технологичния университет Чалмърс и Университета Мелардален в Швеция, както и Пенсилванския щатски университет в САЩ има за цел да създаде роботизиран помощник за сметоизвозващите камиони.

Благодарение на автоматизацията на процеса шофьорът би могъл да спре на пътя, а роботът да извърши “черната” работа, предава "Фокус".

Проектът, наречен ROAR (Robot-based Autonomous Refuse handling) включва робот, конструиран от Университета в Мелардален, система за управление от Университета Чалмърс и контролен панел, разработен от Пенсилванския университет. Резултатът ще е машина, който вдига боклук и да го хвърля в боклукчийския камион на Renova.

Предвижда се система да бъде завършена през юни 2016 година. В изявлението на Volvo за проекта се посочва, че ROAR ще събира боклук, “без да събужда спящите семейства и без да е нужно хора да вдигат тежки контейнери”.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.