iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Свинското може да скочи за Коледа

Свинското може да скочи за Коледа 11_1415699181

По Коледа килограм свинско месо може да удари 15 лева. Това сигнализира водещ животновъд.

Мрачната прогноза за ужасяващо поскъпване на мръвката той направи след кошмарния пожар в свинеферма край пазарджишкото село Априлци в неделя, при който изгоряха живи 5000 добре угоени прасета. „При такава загуба на живо месо със сигурност не може да се надяваме цената да остане същата", коментира колега на собственика на фермата.

Проверка на „Всеки ден" показа, че това е Иван Папазов - бившият футболист от „Хебър" и настоящ шеф на клуб „Бенковски" (Пазарджик). В миналото бизнесменът имаше сериозни проблеми със закона заради фирмата си „Свиком", която управлява заедно с брат си Красимир. През 2010 г. фермата се сдоби със сериозни глоби от пазарджишката екоинспекция за отглеждане на близо 5 пъти повече животни от декларираните 2000, предаде Vsekiden.com.

„Вероятно и сега ще се окаже така", коментира лаконично служител на службата. Санкциите, които братя Папазови платиха тогава, надхвърлиха 200 бона. Част от тях бяха наложени и заради незаконното изливане на отпадна вода от оборите в реката край село Априлци. През 2001 г. тя беше толкова силно заразена, че оттогава не се ползва нито за питейни нужди, нито дори за поливане на селскостопански площи.

„От 10 години река Елшишка е мъртва", оплакват се и местните, които неведнъж подемали подписки срещу Папазови, но от страх така и не ги внасяли в общината. Хората твърдят, че от години Иван Папазов ги заплашва да не подават сигнали срещу него. Освен нередовните екологични норми в свинефермата му местните са убедени, че там животните се гледат и в много лоши условия, а месото не е качествено.

Въпреки това загубата на близо 1000 тона живо месо ще повлияе негативно на пазара точно преди Коледа. Сега шолът не надхвърля 10 лева, а пържолите са не по-малко от 8 лева за килограм. Бон филето вече гони 13 лева, което прави прогнозите за поскъпване до 15 лева дори оптимистични, коментираха от животновъдната асоциация.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.