iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съветват ни да не се поддаваме на страха и гнева

Съветват ни да не се поддаваме на страха и гнева 03_1458800723

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний излезе с изявление по повод терористичните атаки в Брюксел, като той съветва християните да не се поддават на страха и гнева, а да бъдат миротворци и проповедници на Христовата любов, както Спасителят ни призовава. Ето и целия текст на изявлението:

Терористичните актове в Брюксел, отнели живота на повече от 30 човека, са плод не толкова на религиозен фанатизъм, колкото на човекоомраза. Авторите на това злодеяние демонстрират ненавист към Европа и нейните ценности, към стремежа на народите й да живеят заедно, без разделения помежду си.

Подобни действия за масово и безсмислено отнемане на човешки живот имат за цел да всеят страх в сърцето на Европа и да принудят гражданите й да живеят в постоянен ужас и несигурност, да попречи на тяхната креативност и да унищожи доверието между тях.

Ние като християни можем да заявим, че никой няма право да отнема човешки живот, освен Този, Който го е дал. Молим се и скърбим за загиналите и ранените и се надяваме Бог да даде утеха на техните близки в тези трудни дни от живота им.

Вярващите знаем, че всичко, което се случва, не е без Божия промисъл и Неговата воля. Това са дни на изпитания за нас като християни, следващи своя Спасител през Голгота и смъртта до славното Му Възкресение. Затова нека не се поддаваме на страха, на гнева и желание за отмъщение, да не ни обзема страх, който притъпява нашите сетива и чувства и ни прави уязвими. Нека дори в тези трудни моменти да бъдем миротворци, както Христос ни призовава, да бъдем проповедници на Христовата любов, да обичаме както ближните си, така и тези, които не са чули призива на св. Църква.

Призовавам клира и паството на българската Западно- и Средноевропейска епархия да се моли Бог да укрепва всички човеци и да ни закриля.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.