iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Строителната гимназия в Перник отпразнува своя юбилей

Строителната гимназия в Перник отпразнува своя юбилей 11_1446648538

С много гости, слънце и настроение професионалната гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов” в Перник отбеляза своя половинвековен юбилей.

Гимназията е създадена през далечната 1965 г., като училището е изминало дълъг път, за да бъде днес едно от най-желаните учебни заведения в региона, със свой неповторим дух и уют.

С нова пропусквателна система, команден център и исторически комплекс посрещнаха празника учителите и учениците. В изграждането им с труд, иде ии талант участваха наши възпитаници, разказа гордият директор Самуил Шейнин.

Гости на тържеството бяха първият директор на строителния техникум Михаил Михайлов, който го е ръководил 16 години, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, експросветните министри Игор Дамянов, Сергей Игнатов и Румяна Коларова, началникът на РИО в Перник Ваня Коконова, директори на училища от Перник и страната и др.

Главен комисар Николай Николов преряза лентата на новата пропусквателна система, монтирана на входа на строителната гимназия. „Това беше моя мечта от 8 години насам, която вече е реализирана и чиято цел е да опазим здравето и сигурността на нашите деца”, сподели пред гостите директорът Самуил Шейнин. Всеки ученик притежава карта, която отчита в колко часа е влязъл и в колко е излязъл от училището. Така родителите могат да получават точна информация дали детето им е било в клас или не. В Перник това е първата система за контрол в учебно заведение и четвъртата в страната. Училището има 7 входа и те са така разпределени, че при евентуално бедствие оттук ще минат не повече от 60 души, обясни Шейнин. През останалите входове ще минават по 100 човека. Скоро ще бъде направена суха тренировка с учениците и учителите заедно с Пожарната, обяви той.

На партерния етаж на професионалната гимназия е разположен команден център, в който се намира и видеонаблюдението. ПГТС беше първото училище в областта, в което бяха монтирани камери във връзка с матурите. Днес обаче под наблюдение са класните стаи, кабинетите, коридорите, двора. Благодарение на видеонаблюдението на година спестяваме по 12 000 лв. и не се руши толкова много, каза Самуил Шейнин. В командния център се задейства пожаро-известителната система на всички етажи. Тук се намира СОТ-ът и звънците, известяващи началото и края на учебните часове.

Главен комисар Николай Николов, който е перничанин, си спомни детските години, когато е играл в двора на тогавашния строителен техникум. Тук имаше огромни локви, и когато те замръзнеха от студа, играехме хокей на лед върху им. Когато пък се строеше сградата на техникума, играехме на стражари и апаши и на криеница в постройката. По-късно, когато дворът беше в сегашния си вид, всяка вечер тук играехме волейбол и баскетбол. Николай Николов е живял в блока срещу професионалната гимназия, който все още е негова собственост. Строителният техникум беше емблема не само на кв. Изток, но и на целия град, каза Николов, който придължава да има сантимент към учебното заведение.

Отец Александър, който служи в мошинския храм „Св. Пророк Илия”, отслужи молебен и водосвет по повод 50-годишния юбилей на ПГТС. Отецът е внук на ген. Васил Делов – освободителя на Кърджали през Балканската война, 1912 г.

Специално бе участието на млади гайдари от Смолян, които са част от състава „100 каба гайди” и които поздравиха гостите с прекрасни родопски мелодии.

Двете дами, зам.-просветният министър Ваня Кастрева и ексминистърът Румяна Коларова прерязаха лентата на новоизградения историческия комплекс, устроен на четвъртия етаж на строителната гимназия. Той се състои от кабинет по история и клуб по история. Там в снимки е разказана историята на училището от неговото създаване до 50-годишния му юбилей.

Прекрасно оборудваните помещения са направени благодарение на труда на над 100 ученици от 10, 11 и 12 класове и с подкрепата на фирми-партньори на училището. „Комплексът е приказен най-вече, защото е изграден от ръцете на младежите, които станаха истински майстори. Тук вложиха талант, любов и сърце ученици от специалностите „Строителство и архитектура”, „Коппютърна графика”, „Интериорен дизайн”, „Парково строителство и озеленяване”, „Електроинсталации”, разказа Шейнин. По време на строителството е въведена дуалната система, представляваща паралелно обучение на две места – в професионално училище и в предприятие, като едновременно с теорията учениците придобиват и безценни практически умения. Фирма „Димел” е партньор на строителната гимназия в идеята за дуалното обучение, като им е осигурила материали и наставници за обучение на учениците по време на изграждането на историческия комплекс.

Част от историческия комплекс е етнографската изложба, в която са събрани и подредени стари предмети от бита на някогашните перничани. През 1990 г. я открива учителката по история Милева, а нейното дело днес заедно с учениците продължава историкът Зоя Найденова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.