iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Строежът на новия храм в Радомир започва скоро

Строежът на новия храм в Радомир започва скоро 06_1401885946

Новия градски храм в Радомир ще носи името Благовещение и проектът му вече е готов. Това съобщи общинският кмет Пламен Алексиев.

Църквата ще се издига на свободен терен над старата Община, под Младежкия дом, на границата с ул. „Райко Даскалов”. Проектът е предоставен от Светия Синод и обхваща строителна площ от 180 кв. метра. Храмът обаче ще бъде с по-малка квадратура от предложената, уточни Алексиев.

Преди да започне градежът обаче проектът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане. Каквото кажат радомирци, това ще бъде – както те искат, така ще строим!, отсече кметът.

Проектът предвижда фасадите да бъдат с бяла полимерна мазилка, а покривът над притвора и куполите ще бъдат обковани с медна ламарина. В двора ще има и камбанария. Идеята за нов храм в Радомир е от 20 години насам. За строителството е формиран инициативен комитет, който ще набира средства за новата църква чрез дарения и от спонсори.

Пламен Алексиев се надява строителството да започне възможно най-скоро. Голямата му амбиция е в неговия мандат храмът да бъде построен и осветен.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.