iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стотици хиляди лизингови автомобили ще бъдат спрени от движение

Стотици хиляди лизингови автомобили ще бъдат спрени от движение 07_1469075299

Стотици хиляди лизингови автомобили не могат да преминат годишен технически преглед и остават на трупчета заради нова наредба на Министерството на транспорта, като законът задължава пунктовете за технически прегледи (ГТП) да въвеждат идентификационен номер и да сканират бланка с холограмен стикер за платен пътен данък към общината. Този документ получава всеки данъкоплатец, платил по старомодния начин, нареден на опашка, пред касите, в общината. Лизинговите къщи обаче плащат по банков път данъка на автомобилите, съобщи БГНЕС.

Досега за преглед на автомобил се изискваше само заверено копие на платежното, но от петък са въведени новите методи за проверка на платен данък. Към наредбата се споменава, че ако някой шофира без технически преглед, автоматично застраховката на колата му остава невалидна. За липса на преминат ГТП автомобилът се спира от движение и се издава акт от 50 лв. на шофьора на превозното средство.

Според съобщението на Автомобилна администрация новата проверка на платен данък започва в общините, които са заявили готовност за системата, от 18 юли. Лизинговите къщи и дилърските фирми на автомобили са провели разговори с отговорните институции за бързо решаване на проблема, но дотогава клиентите, чиито автомобили предстои да преминат технически преглед, ще останат заключени.

Според новите изисквания в общините, които използват системата, ще бъдат допуснати до ГТП само автомобили, които нямат неплатен данък. Ако системата отчете, че за превозното средство има данъчно задължение, шофьорът трябва да предостави документ за платен пътен данък. В общините, които все още не използват системата, шофьорът трябва да предостави документ за платен данък, който да бъде сканиран.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.