iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стохата спа за пръв път от години под свой покрив

Стохата спа за пръв път от години под свой покрив 03_1426055686

Пернишкият музикант Стоян Стоянов - Стохата вчера официално влезе в новия си дом и миналата нощ за пръв път от години насам нощува под свой покрив.

Съдбата на 54-годишният мъж трогна мнозина. Невероятният китарист от Перник се радвал на

звездна слава в началото на 90-те години на миналия век. Достигнал дори и до MTV. Свирил с Милена, ЕРА, Bad City и още кой ли не. После... ужасяваща катастрофа, в резултат на която последвала 93% инвалидност. Претърпял десетки операции. Станал жертва на имотната мафия. Останал без дом и бил принуден да спи по пейките на открито. А след това последвало „новото раждане”, благо дарение на десетки добри хора. Резултатът - пълна промяна, много надежда и труд, включително и големият благотворителен концерт в Перник, озаглавен Rock Your World, навръх 54-тия рождения ден на музиканта в спортната зала „Борис Гюдеров” и превърнал се в истин ски празник. Именно тогава кметът на Перник Иван Иванов връчи настанител ната заповед за новото жилище на Стохата.

Вчера, посрещайки първите си гости в своя дом, Стоян сподели, че не вярвал, че отново ще има свой покрив над главата. И не можеше да намери достатъчно думи, за да благодари на Валентин Пешев и останалите приятели, които му помогнали за тази сбъдна та мечта.

"Чувствам се прекрасно, имам най-сетне дом при това в центъра на града. Не искам да се връщам назад, искам да забравя претърпените мъки. Една българска поговорка казва – всяко зло за добро. И тя не бива да се забравя! Все още не смея да мечтая. Но аз съм упорит. Връщане назад няма– така съм възпитан от малък... Нали знаете моя девиз – напред и нагоре! Ще се занимавам с музика – тя е в сърцето и душата ми", сподели Стохата вчера.

Той оценява помощта на всички, които са взели присърце неговата кауза и са помогнали кой с каквото може, за да влезе в уютното си жилище той сега. И им благодари. А има за какво. Едно е да срещнеш разбиране и бърза реакция от страна на общинската управа, друго е да приведеш в днешния му вид това жилище, което е било необитаемо повече от две десетилетия, потънало в чернилка и паяжини, а разрухата се усещала дори в изгнилия под и на дупчените стени, споделят и Валентин Пешев и самият Стоян.

"Когато за пръв път влязох в този апартамент, се ужасих. Всичко беше в огромни паяжини, мръсотия, всичко беше черно. И когато се обадих на Стоян и го повиках да види апартамента, той направо се стресна. Но лека – полека започнахме да обновяваме. Най-напред изхвърлихме всичко, защо то паркетът беше изгнил, балатумът пък се разпадаше на прах. Не искам да казвам колко контейнера сме изхвърлили с боклук. Изстъргахме стените и пода до основи, направихме пълен основен ремонт. Сега никой не може да повярва в ужасната картина, на която станахме свидетели, когато за пръв път прекрачихме прага на апартамента", споделяПешев.

В обновяването на жилището се включили работници от общинското предприятие

"Флор", на което Валентин Пешев е управител, помогнали и много приятели – кой в монтажа на врати, кой в осигуряването и поставянето на санитарията или обновяването на ел.инсталацията. Включили се с дарения и фирми – "Анабела" ,"Малбук", "Марден".

Връзката с тях осигури Елеонора Ташева. Даже и Стоян помагаше според силите си, с усмивка споделя Вальо Пешев. И допълва: "Първите строителни материали, с които започнахме ремонта, бяха дарени от Поли Йорданова. По-късно много приятели се включиха в обзавеждането. Например Евгени Начев направи специален стол, който да е удобен на Стоян, когато свири. Музикантът Радо Милев му подари телевизора и хладилника, Краси Кръстева подари микровълновата печка. Получи като подарък завивки, одеяла, спално бельо, съдове за храна – всичко най-нужно за един дом. Много хора се включиха, съжалявам, че не мога да спомена всички имена. Остават някои дребни неща, които до ден –два ще осигурим".

Сега Стоката има дом, в който да се чувства добре. Нека занапред да му се случват само хубави неща, Лошото да остане в миналото, си пожелаха вчера всички.

За да се стигне до вчерашния хубав ден, след като Общината намери жилище за Стоян, трябваше да се извърви дълъг път. Решение на Пернишкия Окръжен съд е поставило Стоян под запрещение, което означава, че той сам не би могъл да се грижи за собствените си работи. Затова е учреден именно настойнически съвет от четирима души. Негов председател е Валентин Пешев, който е основният двигател Стоян да получи жилище, зам.настойник е Елеонора Ташева,съветник е Галина Димитрова. В съвета влиза и Николина Любомирова – братовчедката на Стоян.

"Тези четирима души оттук нататък ще се грижат за неговите интереси, за да не се случи отново Стоян отново да стане жертва на измама и на неправомерни действия спрямо него, неговата личност и неговата собственост и оттук нататък той да може да изгради своя живот като един нормален гражданин и да бъдат защитени в максимална степен неговите права. Ние ще се борим за това, ще даваме редовно отчет, както предвидено в Семейния кодекс и няма да допуснем нови злоупотреби. Това е нашата основна задача. И се надявам, че ще се справим, тъй като всички тук сме обединени от мисълта, че този човек ще започне живота си отначало, нечисто и да има шанса, какъвто има всеки един от нас да бъде щастлив", заяви Галя Димитрова.

Сега Стоката има дом, в който да се чувства добре и вярва, че лошото е останало в миналото. "Много злини видях – това е факт. Но Пешев и приятелите ме върнаха към живота",заяви вчера развълнуваният и безкрайно щастлив музикант.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.