iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Стартират два проекта в пернишко

Стартират два проекта в пернишко 12_1451374896

Областният управител на Перник д-р Александър Александров пожела през новата година всички жители на областта да бъдат по-позитивни, по-усмихнати и преди всичко много здрави, като той и неговият заместник Илинка Никифорова вдигнаха традиционната наздравица с журналисти.

На срещата бяха споделени мащабните неща, които е заложила областната администрация, през идната година.

“Започва работата по изготвянето на две проектни предложения, които се съфинансират по програмата за трансгранично сътрудничество. Наш партньор е община Цървени кръст в град Ниш. Хората са много добронамерени и едно сътрудничество с тях ще бъде в полза за всички”, обяви Александров.

Първият проект, по който ще се работи, е „Възобновяване и оборудване на дворното пространство на Професионалната гимназия по енергийна и минна промишленост „Христо Ботев” . В момента дворът е в окаяно състояние, няма ограда. В рамките на проекта ще бъдат изградени три игрища – за волейбол, футбол и баскетбол . Ще бъде направена и специална настилка за лекоатлетическа писта.

Партньорите от Цървени кръст също разработват аналогичен проект, който ще облагороди дворното пространство на три училища, които са разположени едно до друго.

Другият проект на областната администрация ще се реализира в брезнишкото село Кошарево. Там има една стара етнографска къща, която ще бъде възстановена и ще бъде направена като музей на маската. В рамките на проекта ще бъде облагороден дворът и реставрирана къщата. Идеята е тя да подслони маскарадни костюми и ликове и да съхрани местните сурвакарски традиции.

Двата проекта са на стойност по 600 хиляди евро.

Д-р Александър Александров посочи, че продължава и реализацията на програмата за саниране на жилищата. До момента има подписани 62 договора между общините и Европейската банка за възстановяване и развитие. В Перник са 42, в Брезник – 5, Трън – 1 и Радомир – 14. Освен това регистрираните сдружения на собствениците на територията на областта са 71, които също се очаква да се включат в проекта.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

11-Декември-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.