iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Станали сме по-щастливи

Станали сме по-щастливи 03_1458131260

България е покачила своя индекс на щастието за една година, като това сочи четвъртият доклад, изготвен от Мрежата за решения за устойчиво развитие, инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет.

За 2016-а страната ни вече е на 129-о място измежду 157 страни, като е минала цели пет позиции напред, след като мината година е била на 134-а. По-щастливи от нас обаче са близките до нас страни, в които дори има военни действия и атентати като Украйна и Турция. Пред България също така е и съседите от Македония, Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Тази година и промени сред първенците по щастие. Дания изпревари Швейцария и води класацията. Следва Исландия, Норвегия и Финландия.

В челната десетка влизат още Холандия, Канада, Нова Зеландия и Австралия. На дъното са редица африкански държави, сред които Мадагаскар, Танзания, Либерия, Руанда. Там очаквано са и Сирия и Афганистан, като последното място се заема от Бурунди.

Един от авторите на доклада – американският професор Джефри Сакс, посочва, че документът е силно послание за Съединените щати, които заемат 13-ото място и които през последните 50 години са станали много богата страна, но не и щастлива.

Докладът обхваща взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.