iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Средният клас цигари ще поскъпнат с около 15 ст. от 2017 г.

Средният клас цигари ще поскъпнат с около 15 ст. от 2017 г. 09_1474344484

Средният клас цигари ще поскъпнат с около 15 ст. от 2017 г., а при скъпите увеличението ще бъде с около 10 ст. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов. Цените на най-скъпите цигари може да бъдат задържани и да не се повишат въпреки новите акцизи, предложени от МФ, коментираха експерти. С промени в Закона за акцизите и данъчните складове от МФ предлагат да се върне действащия до миналата година график за повишаване на акцизите до достигането на минималните нива за ЕС. Сега акцизът за цигарите е 70 лв. на 1000 къса плюс 38% от продажната цената, но не по-малко от 161 лв. за 1000 къса. А от 2017 г. се предлага акцизът да бъде 101 лв. за 1000 къса плюс 27% от цената, но поне 168 лв. за 1000 къса.

Анализите от прилагането на променената структура на акциза са показали, че "се наблюдава доста агресивно пазарно поведение на някои от търговците на цигари, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия", коментира причините за промяната министърът на финансите Владислав Горанов. Той обясни, че е имал срещи с производители и търговци на цигари, които почти единодушно са се обединили около това, че старият вариант е бил по-добър. "С тези промени ние реагираме гъвкаво на това, което е най-добре за пазара", каза финансовият миинстър и уточни, че цигарите няма как да поевтинеят, защото общата акцизна ставка се увеличава и те бавно, с различна тежест върху по-евтините и по-скъпите цигари, ще поскъпват устойчиво до 2018 г.

С новия акциз при по-скъпите цигари ще има по-малък натиск за вдигане на цената, показват изчисленията на експерти. А при най-скъпите дори може да се почувства леко облекчение в облагането. Това може да доведе до задържане на цените на най-скъпите цигари. А компаниите ще имат по-голяма свобода да реагират ценово на търсенето на пазара, коментират финансисти.

Министър Горанов добави, че му предстои среща във Вашингтон, на която ще се обсъжда промяна в законодателството, която да регламентира нов начин за управление на държавните предприятия.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

15-Април-2016

14-Април-2016

16-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.