iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Средната цена на компютър втора употреба у нас е 374 лв.

Средната цена на компютър втора употреба у нас е 374 лв. 07_1469024840

Средната цена на компютър втора употреба у нас е 374 лв., като това показва проучване на електронния магазин kozelat.com, цитирано от technews.bg. То дава и друга интересна за българския потребител информация. Потребителите у нас използват компютрите и лаптопите си предимно за търсене на информация в интернет и комуникация в социалните мрежи, сочи проучването. То е проведено сред 4821 български потребители, закупили хардуер от онлайн магазина. Процентът на геймърите е нисък - под 15% от общия брой. Преобладават потребители, които ползват не толкова мощен, но надежден, марков хардуер от висок клас.

Най-предпочитани са лаптопите с 4-8 GB RAM памет, а най-популярният процесор при обновените компютри е второ поколение Intel Core i3. На въпроса "Кои са най-важните характеристики на закупувания от вас лаптоп или компютър?", 52% посочват на първо място "надеждност". Следват "ниска цена" с 28% и "дизайн" с 19%. Множеството проблеми с вноса на евтин хардуер с неясен произход е променил нагласите на клиентите и в предпочитанията си те дефинират един от основните проблеми на българския пазар - надеждността на предлаганите продукти.

Предпочитанията за покупка на лаптопи втора употреба са свързани с аргументи за надеждността, известната марка и гаранцията от 12 месеца, показват резултатите от проучването.

63,4% от потребителите използват офис пакет, като само 22% предпочитат безплатни версии. Над 83% предпочитат да закупят компютър или лаптоп с предварително инсталиран лицензиран Windows, като посочват основна причина за това - достъпната му цена, с минимално или никакво оскъпяване.

На другия полюс са мненията, когато става дума за най-разпространения офис пакет. Само 2% от потребителите го купуват официално. Останалата част не го използва, като вместо това инсталира безплатен или нелицензиран офис пакет.
Най-продаваната операционна система е MS Windows 7 Home, която са предпочели 64% от общо закупилите ОС, сочат данните от проучването.

81% от клиентите на сайта ползват компютрите си за комуникация в социалните мрежи. От тях 92% имат профил във Facebook, 21% в Twitter и 14% в Instagram. 32% от ползващите социални мрежи ги посещават поне веднъж дневно.

44% от хората до 39 г. ползват хардуера си за образователни цели, като 78% от тях предпочитат лаптоп пред стационарен компютър. 73% от купувачите са извършвали интернет покупка, 54% от тях пазаруват от интернет поне веднъж месечно.
Според запитаните 4821 участници в анкетата, наличието на компютър или лаптоп улеснява образованието, развлеченията, социалните контакти, както и развитието на бизнеса.

Резултатите са любопитни и заради високата си представителност, макар и при хора, предпочитащи обновена маркова техника, вместо нова. 53% от анкетираните имат висше образование, а 44% са със средно. 85% живеят в градовете и само 15% - в села, сочат данните.

Интересна ще бъде и подобна статистика, отнасяща се за родните купувачи на нова техника, както и техните предпочитания към марка и хардуер.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.