iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Според данни досега са се натрупали по 1939 лв. за втора пенсия

Според данни досега са се натрупали по 1939 лв. за втора пенсия 02_1424436963

Натрупаните средства за втора пенсия са средно 1939 лв. Тези пари са се натрупали по индивидуалните партиди на хората, които се осигуряват в универсален пенсионен фонд.

Това показват окончателните данни на Комисията за финансов надзор към края на декември 2014 г. Въпреки приетите изменения в Кодекса за социално осигуряване от края на миналата година, все още всички българи, родени след 1959 г., задължително се осигуряват за втора пенсия в частен фонд. За целта към дружествата се отделят 5% от общата пенсионна вноска, която е 17.8%. Правото на избор между фондовете и НОИ не действа, тъй като не са приети подзаконовите нормативни актове, които да уредят как да става прехвърлянето на партидите.

Парите на осигурените в универсалните фондове за една година са се увеличили средно с 298.10 лв. - в края на 2013 г. те са били средно по 1640.90 лв. За втора пенсия се осигуряват 3 421 468 българи. За една година броят им се е увеличил с над 91 хил. души.

В професионалните фондове, където работодателите осигуряват задължително хората от първа и втора категория труд, са се натрупали средно по 2979.90 лв. В статистиката не се смятат партидите на хората, където няма натрупани средства. От дружествата не предоставиха данни колко са хората, на които работодателите не са внасяли вноските и съответно не могат да получат пенсия от фонд или биха получили символични суми. В същото време има и хора с по 35-39 хил. лв. в професионален фонд, дадоха пример за изрядно осигуряване от пенсионните дружества. Според данните на КФН за ранна пенсия към края на м.г. се осигуряват 254 555 работници от тежкия труд, като за една година те са се увеличили с над 8240.

В третия стълб, където осигуряването е пожелание, внасят средства близо 594 хил. българи. Те имат средно по 1381 лв., с 231 лв. повече спрямо края на 2013 г.

Междувременно бюджетната комисия в парламента продължава да се занимава с пенсионните дружества. Вчера ръководството на КФН предложи на депутатите промени в законодателството. В тях се предвижда гаранционен фонд за гарантиране изплащането на пенсиите и въвеждане на мултифондове. Фондът ще гарантира нетния размер на осигурителните вноски и ще се пълни от няколко източника, обясни зам.-шефът на КФН Ангел Джалъзов. Всяко дружество ще внесе еднократно сума в размер на 1% от нетните си активи във фонда. Общите активи на фондовете са над 8 млрд. лв., тоест сумата във фонда ще е около 80-85 млн. лв. Целта е при спад на пазара загубата във фондовете да се покрие. Освен това дружествата ще са длъжни да поддържат резерв, като ще правят и текущи вноски, определени за всяка година. Текущите вноски ще се вземат на практика от осигуровките на гражданите. Това според депутатите от ГЕРБ обаче ще обезсмисли намаляването на таксите, които фондовете събират от хората. Вчера не бе коментиран размер на тази годишна сума, но според предишни предложения на КФН тя може да стигне до 1.5 на сто от всяка вноска.

ТАКСИ

Намаляването на таксата от 5 на сто върху всяка вноска според КФН трябва да стане изключително плавно, така че през 2018 г. тя да бъде 3%. Още по-плавна стъпка се предлага за инвестиционната такса, която сега е 1% от нетните активи на универсалния фонд. Тя трябва да стане 0.6% чак през 2021 г. Според експерти това решение за орязване на таксите е крайно закъсняло. КФН предлага да отпадне таксата за прехвърляне на хората от един в друг фонд, която е 20 лв. Тя беше въведена, за да се ограничат злоупотребите с некоректните фондове, които "крадат" клиенти.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.