iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спирачките на колите ни се развалят заради стария асфалт

Спирачките на колите ни се развалят заради стария асфалт 09_1475123025

Старият асфалт по много от родните шосета, макар и здрав, не може да осигури добро сцепление с гумите на колите и удължава значително спирачния им път, като Николай Иванов от браншовата асоциация „Пътна безопасност” казва: „Причината е, че в старата настилка съдържанието на битума е много по-малко и на повърхността са останали повече от твърдите фракции”.

„Затова на 7 или най-много 10 години трябва да се преасфалтира. Такава е технологията. Подменя се най-горният, износващият слой, който е около 4 см, което повишава безопасността на пътуване”, добави експертът.

Според проф. Петър Стефанов от катедра „Пътища” на УАСГ рискове на пътя крият и множеството кръпки с нов асфалт на мястото на дупките в стария. „Кръпките са по-малкото зло, но върху тях гумите на автомобилите имат по-добро сцепление с платното”, обяснява той. „По-голяма е опасността, когато дясната половина на автомобила върви по едната част на настилката с нова кръпка, а лявата - по стария асфалт. Тогава при рязко спиране може колата да се завърти.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.