iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сосовете без яйца да не носят наименование "майонеза", предлагат от "Активни потребители"

Сосовете без яйца да не носят наименование "майонеза", предлагат от "Активни потребители" 06_1465963815

Трябва ли задължително да има яйца в майонезата? Този въпрос сблъска експертите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Асоциация "Активни потребители", които направиха изследване на 16 продукта, предлагани на пазара, като според резултатите на асоциацията, в 6 от 16 проби яйца изобщо няма. А това е основна съставка, според оригиналната рецепта. Според д-р Камен Николов от дирекция "Контрол на храните" в БАБХ, от "Активни потребители" не са дали коректна информация. Не е необходимо да има яйца, а растителна мазнина, заявиха експертите.

Сосовете без яйца да не носят наименование "майонеза", предлагат от "Активни потребители". "В България няма изискване какво трябва да съдържа майонезата", уточнява председателят на асоциацията Богомил Николов. Експертите настояват да се приеме национален стандарт, съобразен с международно утвърдените практики. "Единствената задължителна съставка в майонезата е растителната мазнина", контрира д-р Камен Николов от БАБХ. "Майонезата като група храна е към т.нар. емулгирани сосове. Единственото условие е да има растително масло - дали ще бъде слънчогледово, дали царевично, рапично, няма значение. И вече върху това масло могат да се добавят най-различни компоненти. Така че не е яйцето или яйчните продукти са основна съставка", обясни експертът. Той поясни, че съществува БДС за майонеза от 1987 г., който е действащ, но е доброволен. Всеки, който иска да го произвежда, трябва да го купи от Българския институт по стандартизация и да съобрази производството си с този стандарт. Според д-р Николов въпросът е друг - всеки производител имал право на своя фирмена технологична документация, в която трябва да се отрази всичко на етикета. Според него от "Активни потребители" не са дали коректна информация - а именно, да проверят дали съответните производители са спазили собствените си рецепти и технологии.

"Правим това изследване да информираме потребителите, не да нападаме агенцията и да обвиняваме, че нещо не е свършила. В тази ситуация тя си е свършила работата. Цигарите също са законни, а вредни", посочи Богомил Николов от "Активни потребители".

Изследването показва, че не само не се спазва оригиналната рецепта за майонезата, а драстично се разминават посоченото на етикетите съдържание и реалното.

"Използваните нишесте, добавена захар, гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415) не влизат в рецептата на нито един международен стандарт", се казва в изводите. "Емулгаторите се използват, за да може да се смесят водата и растителното масло, за да добие плътност и форма продукта. Явно е по-евтино да се ползват тези емулгатори, вместо повече масло например." "Това е добавка от растителен произход и е безвредна, разрешена от закона. А т.нар. Е-та не са в групите на алергените в храните", коментира д-р Николов от БАБХ.

Друг извод, който се налага от етикетите, е съотношението цена - качество. В сегмента на най-евтините продукти, тези под 4 лева (преизчислени за кг), попадат 6 търговски марки, като при 3 от тях няма яйца, а 5 са маркирани в жълто за различни несъответствия. Обратна е тенденцията при майонезите над 5 лева, където няма установени разминавания от страна на производителите.

От "Активни потребители" препоръчват Агенцията по безопасност на храните да изготви и приложи план за мониторинг на качеството на майонезата, включително суровините и компонентния състав. Производителите пък да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда и влагане на натурални киселини, вместо консерванти.

А може ли кренвирши без месо?

Димитър Консулов,
собственик на майонеза "Краси"

- Господин Консулов, заключението на "Активни потребители", че няма установени проблеми от страна на производителите при скъпите майонези, каквато е "Краси". Изненадва ли ви това?
- Фирмата ни е водеща от много време, въпросът е, че сега някой се е сетил да обърне вниманието на потребителите върху нещо, което аз съм коментирал много пъти. С две думи мога да изясня цялата тази ситуация- че качествена и евтина стока няма. Или двете са високи, или и двете са ниски.
- Възможно ли е да има ли майонеза без яйца?
- Все едно да има кренвирши без месо. Майонезата без яйца е някакъв кремообразен продукт. Всеки човек, който е ял майонеза, знае, че тя се прави от олио и яйца. Няма никаква термична обработка. Не можеш да правиш никаква магия, въпреки че някои не слагат качествено рафинирано олио, а други бълвочи.
В моята фирма се слагат качествени продукти, които отговарят на написаното на етикета. Преди 7-8 години спрях да купувам българско олио, вземам от голям европейски завод. Яйцата ги внасям от друга европейска държава. Правил съм инспекции там, където ги чупят.
Двете от основните суровини ги купувам първокачествени. Остава захар, сол, малко винен оцет.
- А опасни ли са влаганите в майонезата гума гуар и гума ксантан?
- Гума гуар и гума ксантан са бобови растения с грозни имена. Те имат същия почти или до някаква степен хомогенизиращ ефект, който създава яйцето. Добавянето им към майонезата по принцип не е нито лошо, нито вредно. Това е натурален продукт.

Шеф Андре Токев

Правете си я вкъщи, става за 30 секунди

Когато искам майонеза, си вземам пасатора и яйцето и за 30 секунди тя е готова. Слагат се 2-3 жълтъка и в зависимост от това каква искате да я направите - по-течна или по-мазна, слагате между 90 и 160 мл олио. Оттам нататък майонезата се овкусява с лимонов сок или малко горчица и готово. Майонезата в нормалните количества може да се консумира и от деца, и от възрастни, ако няма строга диета, на която да е подложен човек.

Резултатите от изследването

Мазнини

Вместо 65 - 80% масленост, декларираните стойности са средно 34,4%. Измерените са още по-ниски - 27,6%. Най-ниската измерена стойност е само 6,5% при продукт от Стара Загора (ЕТ "Николина Алендарова"). Очевидно е пестено от олио.

Водно съдържание

Известните стандарти допускат влагане на малко количества вода в майонезата. В българските "майонези" резултатите сочат съвсем друго. Усреднено в тях има 58,3% вода. В 9 от продуктите тя надхвърля 60%, а рекордьор с 81% е "Атлантик Ко" ЕООД от гр. Пордим. Високото водно съдържание създава благоприятни условия за развиване на болестотворни бактерии, които са директен риск за потребителите. Допълнително, в такива продукти драстично се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества имащи в дългосрочен план отрицателен ефект върху здравето на хората.

Въглехидрати

Има добавени нишесте и две технологични добавки (Е412 и Е415 - гума гуар и гума ксантан), представляващи по същество също въглехидрати. Допълнително, според етикетите в много търговски марки има добавени допълнително и захар, и/или други подсладители. По същество въглехидратите заместват липсващите мазнини, а въпросните "майонези" се доближават повече до шоколада по хранителна и енергийна стойност.

Тревожно е, че захарите са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза на "Олинеза") малкото мазнини са "компенсирани" с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Макар да са разрешени за използване в храните, допълнителното влагане на въглехидрати в майонеза променя коренно хранителния профил на продукта. В така направените "майонези" близо 50% от енергийната стойност се дължи на въглехидратите, срещу 2-5% нормално. Допълнително, те имат по-висок гликемичен индекс и могат да представляват потенциална опасност за диабетиците. Високото съдържание на въглехидрати засилва и риска от развитие на болестотворни бактерии, и допълнително ускорява вредните процеси на окисление.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.