iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Софтуер на данъчните определя на кого да се направят проверки

Софтуер на данъчните определя на кого да се направят проверки 03_1457333111

Софтуер на Националната агенция за приходи определя рисковите за хазната граждани, чиито официални доходи не отговарят на придобитите имоти и автомобили, като измежду посочените от софтуера граждани данъчните определят на кого да се направят проверки и ревизии.

Софтуерът използва около 30-40 критерия, по които селектира хората, които най-вероятно крият налози, научи "Стандарт". За целта софтуерът използва огромно количество информация, а по този начин се ограничава и човешкият фактор при набелязването на хората за проверка. Наскоро от НАП обявиха, че проверяват 300 души, които през последните години са се осигурявали на минималния праг, а в същото време са си купили скъпи имоти и автомобили. Сред тях има собственици на "Мерцедес" S-класа и на къща на два етажа в престижен район.

При засичането на хората с подозрително скъпо имущество софтуерът на НАП проверява и данните от ДДС дневниците за продажбите на фирмите. Оттам се получава информация например за купените скъпи часовници и бижута на стойност над 30 000 лв., за продадените коли например за над 100 000 лв., както и за купените яхти и малки самолети. При това софтуерът автоматично проверява дали новите собственици на такива скъпи вещи имат официални доходи, които да позволяват покупката им. Ако колата или яхтата са купени на името на фирма, софтуерът на НАП проверява данните за отчетените от нея обороти и печалба.

През миналата година от НАП са проверили около 2300-2400 души със скъпи имоти и коли, чиито доходи не отговарят на притежаваното имущество.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.