iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Софиянци купуват имоти в Перник и Радомир

Софиянци купуват имоти в Перник и Радомир 04_1459666148

Близостта на Перник до София се отразява позитивно на пазара на имоти в града, като работещи в София проявяват интерес и към жилища в Радомир, въпреки по-голямото разстояние. Причината са по-ниските цени, посочват от местното браншово сдружение на брокерите на имоти в Перник.

Около 70 на сто от купувачите на градски имоти в Пернишко и Радомирско и 90 процента на селските къщи и парцели са хора, намерили препитание в София. Доста от тях пътуват на работа до столицата.

Най-източният квартал на Перник например отстои само на 13 км от югозападния вход на София – кв. „Княжево“.
Цената на едностайните апартаменти в предпочитания кв. „Изток“ в Перник започва от 24 000 лв. и достига до 35 000 лв., показват данни на местните агенции. В центъра на града жилищата с подобна квадратура са с около 10 000 лв. по-скъпи.

Двустайните апартаменти в „Изток“ се движат между 30 000 лв. – 43 000 лв., е в централната градска част – от 40 000 лв. до 60 000 лв.

При тристайните апартаменти търсенето е по-малко, а реално сделки се случват на минимум 50 000 лв., като достигат до 50 000 евро в центъра на Перник и между 40 000 – 60 000 лв. в другите големи квартали на града.
С продажбата на тристаен апартамент в центъра може да се купи къща в града, съветват брокери. При продажба на по-малки жилища парите от сделката обаче стигат само за етаж.

Най-евтината оферта в момента на пернишкия пазар за недвижими имоти е боксониера в кв. „Изток“ за 13 500 лв. Най-скъпо се продава къща за 150 000 евро.

Търговските площи държат цена от 1 000 лв./кв.м до 1500 евро/кв.м в зависимост от разположението им. Наемите варират от 8 лв./кв.м до 10 евро/кв.м, като все по-силно завладяват пазара магазините за стоки втора употреба.

За наемане на търговски помещения в града има запитвания от гръцки инвеститори. Очакванията им обаче се разминават с офертите, посочват от брокерското сдружение.

Жилища в Перник се купуват и с цел отдаване под наем с цел печалба. При всички случаи наемите, включително в Перник и Радомир, са по-добър вариант за собствениците, отколкото символичната банкова лихва, обясняват от агенциите.

Радомир е вариант за хора с по-малко пари, твърди брокерът Румен Борисов. В града все още може да се намери жилище на цена около 10 000 лв. Двустайните апартаменти струват минимум 15 000 лв., а пределната цена за тристаен засега е 35 000 лв.

Радомир е на 49 км от София, има автобусен транспорт до столицата през 30 минути. С предстоящата реконструкция на жп линията той ще стане изходна гара и начало на крайградската зона на София, коментира кметът Пламен Алексиев.

Подобрените комуникации и удобната локация на града го превръщат във „втора спалня“ на столицата след Перник в югозападна посока. И сега хора от околните села и дори от Кюстендил наемат квартири в Радомир и пътуват на работа до София, според брокери.

Обичайна практика е млади семейства, установили се от различни краища на страната в София, да заселват възрастните си родители в Радомир, споделят брокери. Градът е предпочитан заради ниската цена на жилищата и близкото медицинско обслужване.

Млади хора купуват и къщи в селата около Перник. Все още може да се направи сделка с масивни къщи с двор на цена около 20 000 лв. Максималната цена за хубава къща в района на разстояние около 50 км от София е 70 000 – 80 000 лв., според брокери. Около 70 000 – 80 000 евро са достатъчни за покупката на нов дом в селатаРударци и Кладница.

В подножието на южните склонове на Витоша регулираните парцели вървят по 30 евро/кв.м. Четири-пет пъти е по-ниската цената им в по-отдалечените селища, но там търсене няма.

Повишен е и интересът към земеделските земи в района заради европейските програми, обясняват още от агенциите. По техни данни сделки се сключват на цена от 500 лв./дка до 2 000 лв./дка при граница с регулация. Предпочитани са селата Дрен, Диканя, Извор, Ноевци, Мещица и др.

На пернишкия пазар на недвижими имоти се конкурират 38 агенции. Те са с 34 по-малко спрямо 2008 г.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.