iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Снегът започна да взема жертви

Снегът започна да взема жертви 03_1425978125

Има две жертви на снега - вчера мъж бе открит затрупан в преспите в кърджалийското село Горна Кула, а и бивш хижар получи инфаркт, докато е чистил пътя към хижа "Тъжа".

Друг човек е в неизвестност в Смолянско. На много места в страната обаче ситуацията започна да се нормализира. Но снежната блокада отвори фронт за разгръщане на други беди - активизиране на свлачища и наводнения.

Пътниците от влака Варна-София се разминаха на косъм със смъртта. В участъка между гарите на Мездра и Зверино скална маса падна върху локомотива, съобщиха от БДЖ. Вследствие на удара машината е излязла от релсите. Всички 194-ма пътуващи са се разминали само с уплаха и били превозени с друг влак.

Във видинското село Цар Симеоново свлачище погълна две необитаеми къщи, съобщи след заседание на кризисния щаб изпълняващият длъжността кмет на общината Добромир Дилов, цитиран от "Фокус". Във видинското село Новоселци пък десетки дворове са залети от подпочвените води.

Свлачища и паднали дървета оставиха затворени за движение третокласните пътища в областите Кърджали и Смолян. Именно там снегът създаде най-много проблеми през почивните дни. Вчера преди обяд над 850 населени места бяха без ток. Само в Кърджали на тъмно останаха жителите на 280 селища, там обстановката остава критична. При разчистване на снега на автобусна спирка бе открито тялото на 65-годишен мъж от крумовградското село Горна кула. Мъжът е излязъл от дома си в петък вечерта, когато започна обилният снеговалеж. След като не се прибрал на следващия ден, съседи организирали претърсване в района, но заради дълбоките преспи не успели да го открият.

От три дни няма достъп до смолянските села Стикъл, Върбово и Кукувица, към тях се прибавиха вчера Гела и Солища. Зам. областният управител Адриан Петров съобщи, че мъж от смолянското село Кремене е в неизвестност от неделя. Сигналът бил подаден от съпругата му. Тя обяснила, че мъжът й отишъл да нагледа животните в обора, който се намира в местност над селото, и до момента не се е прибрал. За да започне издирване, първо обаче трябва да се направи пъртина.

Река Тунджа при Елхово излезе от коритото си и заля парка и приземни етажи на къщи и мазета. Рудниците в Рудозем също се наводниха. Там освен ток няма и хляб. Същото е положението в трите рудника в Мадан.

-------ЗАДАЧИ

"Най-важната ни задача е да възстановим електрозахранването. Колегите от Българската армия ще направят всичко възможно, ако днес условията позволят, с хеликоптери да облетим далекопроводите, така че да знаем къде са скъсани и да можем по-бързо да реагираме. След това ще започне възстановяването", обясни шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. По думите му не е имало такова бедствие от изграждането на настоящата енергийна система.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Април-2016

22-Април-2016

24-Април-2015

23-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.