iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съмнения и скандали вървят ръка за ръка с възстановките на българските старини

Съмнения и скандали вървят ръка за ръка с възстановките на българските старини 02_1423038527

Скандали и съмнения има около възстановките на българските старини. Съмненията са за непочтено усвояване на европейски средства.

Гражданска петиция събира подписи и коментари и е свързана с проект за възстановяване на двореца на хълма Трапезица във Велико Търново. Инициативи от този род са спорни и дискусионни, защото става дума за отдавна заложени и премислени в световната практика подходи към старините, каза в предаването "Преди всички" проф. Диана Гергова, археолог от Националния археологически институт с музей при БАН, координатор на Световния археологически конгрес за Централна и Източна Европа.

Появата в медиите на тази информация за изразходването на няколко милиона, отпуснати просто така от Министерския съвет, предизвика следващата вълна от неодобрение, която е продължение на това, което се случваше около Яйлата и Перник. Все още не сме наясно дали такъв проект някъде официално е създаден, дали е минал през официалните институции, или това е само един медиен опит да се внушава на обществеността, че това е страшно патриотичен подход и е само една проба за сондиране и подготвяне на общественото мнение, че този тип възстановки са нещо нормално. Предишните практики бяха вече многократно осъдени. Недоволството и сред професионалистите, и сред обществеността нараства с всеки следващ опит. Първото недопустимо нещо е, че имаме обърната скала на ценностите и правомощията на специалистите. Дори когато имате един високо професионален проект, той трябва да бъде обсъден на няколко нива. Оказва се, че неспециалсти ръководят надолу изпълнението.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.