iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сметката за ток се повишава със 72 лв. ако ползваме духалка

Сметката за ток се повишава със 72 лв. ако ползваме духалка 01_1420808776

Министерството на енергетиката е изготвило 7 спешни мерки за стабилизиране на енергетиката. За да не поскъпне токът от 1 юли или още от 1 април, те трябва да са факт до края на март.

Две от тях предвиждат занапред българинът да не плаща високите цени на тока, произвеждан от заводските централи и от топлофикациите с неефективни когенерационни мощности. Това ще стане, като производството на заводските централи и неефективните топлофикации

бъде изключено от енергийния микс

При топлофикациите мярката ще засегне основно тези, които използват като гориво въглища. Става въпрос за дружествата в Перник, Сливен и Русе. Столичната топлофикация няма да бъде засегната и ще продължи да получава преференциална цена за тока от когенерацията си, тъй като законът казва, че когато е в процес на изграждане на високоефективна инсталация, се приема, че отговаря на изискванията.

„Твърде рано е да говорим за скок на цената на тока от 1 април. В процес сме на уточняване с Министерството на енергетиката на всички законодателни и други инициативи в краткосрочен план – до края на март, които са възможни, така че да се облекчи натискът върху крайните цени“, коментира след вчерашното заседание председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Промяната в цените ще зависи от резултатите от тези мерки, допълни тя.

Друга от спешните мерки е свързана с предоговоряне на условията по изкупуване на тока от двата американски ТЕЦ – а с дългосрочни договори ­ „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Плановете са енергийното ведомство да приключи преговорите с US централите до края на февруари, обясни Тодорова.

Четвъртото нещо, което трябва да се случи до края на март, е да бъдат направени законови промени, които ще позволят въвеждането на т.нар. зелени сертификати. Това са гаранции за произхода на еленергията от ВЕИ, които могат да се търгуват.

Сред краткосрочните мерки са и засилване на финансовата дисциплина на дружествата в състава на БЕХ, а също така подобряване на модела на балансиращия пазар. Сега действащият показа сериозни недостатъци с много високи цени на енергията за недостиг и отрицателни за излишък, което наложи ДКЕВР да започне да ги определя административно. Седмата мярка е приключване на процеса на сертифициране на ЕСО по европейските правила.

Освен седемте спешни мерки в по-дълъг период до края на годината и през следващата са начертани още три ключови стъпки. Едната е

либерализацията на пазара на ток и за битовите клиенти

За целта обаче трябва да се промени сегашният модел, при който НЕК купува енергия от централите и я продава на ЕРП-тата. Преди това обаче трябва да тръгне енергийната борса, което се очаква да стане в следващите няколко месеца. Продажбата на акции от БЕХ или на дружества под шапката на холдинга е третата средносрочна мярка, предвидена от Министерството на енергетиката. Този процес ще започне с изготвянето на правен и финансов анализ.

Хакнаха сайта на ДКЕВР

Хакери атакуваха вчера сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това стана броени часове преди заседанието, на което беше обсъдено намаляването на цените на енергията от биомаса с 34%.

На заглавната страница на сайта на ДКЕВР беше изписано, че тя е хакната от Cyber Haxors -Group в състав JoKeR, Lord №ikon и CyberBlack. Нямаше оставено послание.

До края на деня вчера сайтът на регулатора не работеше.

Около 10 милиона лева глоби са отнесли досега ЕРП-тата от енергийния регулатор. Глобите са по одитите, които предишният състав на ДКЕВР направи на енергодружествата.

Сегашната шефка на регулатора Светла Тодорова съобщи, че към края на декември при общо 980 констативни протокола за нарушения на ЕРП-тата е разписала наказателни постановления за близо половината от тях. От началото на 2015 г. са разписани още 60. Наложената санкция по всяко от тях е 20 хиляди лева. Останалата част от нарушенията по констативните протоколи са оценени като маловажни и на дружествата са дадени задължителни указания за отстраняването им, обясни Тодорова.

В средата на декември бившият енергиен министър Драгомир Стойнев имаше парламентарно питане към ресорния вицепремиер Томислав Дончев за наказателните постановления. Според Стойнев Светла Тодорова не разписва такива, а те са с давностен срок от 6 месеца.

През май ДКЕВР обяви докладите от направените одити, според които бяха открити 2690 нарушения. Одитираният период беше от 2008 г. до 2012 г.

Броим 72 лв. повече, ако се греем с духалка

Сметката за ток скача със 72 лв., ако за затопляне на дома използваме духалка по 8 часа всеки ден. Това съобщи вчера Димчо Станев от ЧЕЗ. Изчисленията на енергото сочат още, че само за 10-те почивни дни на декември едно домакинство, което ползва готварска печка с мощност 3 KW, работеща по 4 часа на ден, и една печка тип "духалка" с мощност 2 KW, която работи по 8 часа, ще добави към сметката си за електроенергия още близо 45 лв.

От началото на година до 6 януари включително товарите по мрежата на ЧЕЗ в Западна България са достигнали 1779 MW, което е с 14% повече в сравнение със същия период на 2014 г. Освен по-високото потребление тази зима трябва да се има предвид, че цените на тока са с 13% по-високи, предупредиха от ЧЕЗ.

Енергото в Западна България съобщи още, че са спазили нормативния срок от 31 дни за отчет на електромерите и по празниците. 12,18% от клиентите не са осигурили достъп, но те или са подали самоотчет, или сметките им ще бъдат формирани на база потреблението през аналогичен предходен период.

От ЕВН съобщиха, че средната стойност на сметката на техните клиенти за декември е 61,30 лв. с ДДС при 52,72 лв. година по-рано. Тук не се включва потреблението по новогодишните празници, което традиционно се заплаща с фактурите, излизащи в края на януари и началото на февруари, уточниха от енергото в Югоизточна България.
VI блок на АЕЦ „Козлодуй” спря за час

В 17:50 ч. в сряда една от двете турбопитателни помпи, подаващи вода към парогенераторите по 2-ри контур (конвенционалната, неядрена част) на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е спряла. Това е довело до временно намаляване на мощността на реактора до 40% от номиналната, съобщиха от ядрената централа вчера. Установено е, че причина за изключването на турбопитателната помпа е намаляване на разхода на охлаждащата вода. След възстановяването на нормалния разход в 18:40 часа помпата е била включена в работа и мощността на блока постепенно е била повишена. Събитието е в конвенционалната част на шести блок и няма отношение към ядрената безопасност, казаха от АЕЦ. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа.

На 3 януари 6-и блок пак беше изключен за няколко часа. Това стана, след като се задейства електрическа защита.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.