iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Смениха свещеник в Трън

Смениха свещеник в Трън 02_1424850687

Смениха отец Николай от храма „Св. Петка“ в квартал Баринци в Трън, като неговото място ще заеме свещеник от Брезник.

Смененият свещеник обясни следното: „Сменен съм, но не ми обясниха защо. Получих заповедта на 6 февруари, а влизането й в сила бе със задна дата – 1 февруари. Няма мотиви за моето отстраняване, казаха ми само, че не е наказание. На моето място сега е отец Константин“.

Църквата „Св. Петка“ се намира в квартал Баринци на град Трън. На това място е има е имало параклис „Св. Тарапонтий“, датиран към средата на XVI в. За Св. Тарапонтий споменава Паисий Хилендарски в своята история, според него светецът е бил свещеник в Трън.

По-късно (около 1700 г.) на мястото на параклиса се строи църква. Черквата „Св.Петка“ е в днешния си вид от 1853 г., когато е била възобновена от архимандрит Михаил Байкушев заедно с чорбаджи Пея и Хаджи Никодим. Отец Николай обаче е спечелил проект за обновяване на храма. Какво ще се случи след смяната му, не е ясно.

„Ние изпратихме писмо в подкрепа на Николай. Хората в Трън не са съгласни с неговата смяна, но нищо не можем да направим, защото не зависи от нас. Отец Николай направи много за „Св. Петка“ и за черква „Св. Николай“, за която също е спечелил проект за пълно обновяване“, каза кметът на Трън Станислава Алексиева.

Храмът „“Св.Николай“ в центъра на пограничния град е възобновен през 1856 г. върху основите на старо опожарено манастирище.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.