iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Смениха изискването към касовите бележки за винетките

Смениха изискването към касовите бележки за винетките 03_1456990115

Има ново изискване към касовите бележки за винетките - на тях ще бъде изписан регистрационният номер на автомобила, като това предизвика притеснения сред шофьорите.

На 1 март от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) обявиха в нарочно съобщение, че “при проверка от Пътна полиция шофьорът е длъжен да предостави валидни документи, доказващи закупуването на винетката, а именно касовата бележка с изписан регистрационен номер на моторното превозно средство”.

От АПИ се позоваха на промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП) и Закона за пътищата (ЗП) от края на миналата година. В посочените разпоредби обаче пише само, че при закупуването на винетка собственикът или ползвателят на колата трябва “да декларира пред търговеца регистрационния номер на автомобила” (ЗП) и “да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси” (ЗДП).

На запитване на “Труд” какво трябва да направят шофьорите, на които не са издадени касови бележки според новите изисквания, от АПИ отговориха, че “в случай на липса на тази функционалност на фискалното устройство се издава одобрената от АПИ квитанция за 2016 г., в която има поле за ръчно вписване на регистрационен номер на автомобила, който се декларира от собственика или ползвателя”.

Проверка на “Труд” показа разнообразни практики сред оторизираните дистрибутори на винетни стикери, сред които попълване на ръка и подпечатване на бележката. Някои дистрибутори все пак са настроили касовите си апарати спрямо новите изисквания, други издават одобрените от АПИ квитанции, като при поискване ги попълват и със задна дата.

Шефът на КАТ-София: Няма да глобяваме шофьорите

“Законът за движение по пътищата не предвижда санкция за водача, ако в касовия бон за винетния стикер не е записан номерът на автомобила му. Не налагаме глоби за това, а само за липсата на валиден стикер на предното стъкло”, каза вчера пред “Труд” комисар Тенчо Тенев, началник на КАТ-София. Той опроверга и съобщения в някои сайтове, че има гратисен период от една година. “Няма такива срокове”, категоричен бе Тенев.

От пътната агенция също увериха, че липсата на изписан регистрационен номер върху касовата бележка не прави винетката невалидна. Новото изискване било за улеснение и сигурност на гражданите.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.