iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сложиха началото на доброволна кауза в помощ на деца с увреждания

Сложиха началото на доброволна кауза в помощ на деца с увреждания 11_1416125251

Петя Димитрова от Перник сложи началото на доброволческа кауза в помощ на деца с увреждания. Двете, заедно с нейната състудентка Велислава Александрова, създадоха спортен клуб и са убедени, че чрез физическа активност животът на малчуганите със специални потребности ще бъде променен, а спортът ще им носи радост и ще ги откъсне от изолацията.

В подкрепа на благородното си начинание двете млади дами създадоха сдружение с нестопанска цел с името „Адаптирана физическа активност и спорт”, в чийто управителен съвет влизат 6 души. Негов председател е Петя Димитрова.

Засега младите студентки водят занимания с осем деца от 5 до 9-годишна възраст в закрития басейн на Х ОУ „Алеко Константинов”. Те текат вече един месец по час и половина всеки вторник и петък по определен график. Малчуганите се чувстват чудесно в топлата вода, увериха се присъстващите на демонстрационните занимания. Три от децата са с хидроцефалия и с двигателни проблеми, други са с неврогенни заболявания и гръбначни изкривявания. Малките са отпускат и се учат да правят равномерни движения с ръцете и краката, което е много важно за тях. Някои вече плуват с помощни средства. Доказано е, че плуването оказва изключително положителен ефект при тези деца. В групата в София деца с церебрална пареза вече плуват сами. Някои правят и по едва-две крачки. В групите в Перник ще се приемат и деца аутисти.

Петя и Велислава са се посветили на каузата напълно на доброволни начала. За заниманията не се заплаща и стотинка. Те се надяват за в бъдеще дейността им да бъде спонсорирана от хора с щедри сърца, но смятат да работят и по европроекти.

Петя Димитрова е първата перничанка, която изучава специалността „Адаптирана физическа активност и спорт” в Националната спортна академия /НСА/, чийто основоположник е проф. Мая Николова. В момента тя е ІV-ти курс.

По време на официалното представяне на сдружението присъства и главен асистент д-р Величка Александрова от НСА, която от 5 г. се занимава с деца с увреждания. „Горда съм от това, което постигат нашите студентки. За тях помощта към децата със специални потребности е кауза”, каза тя и допълни, че е щастлива затова, че със създаването на спортния клуб в Перник се продължава мрежата на доброто, започната от проф. Мая Николова. Винаги ще подкрепяме ще помагаме на Петя и Велислава, обеща Александрова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.