iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Слагат "паник-бутони" в новите коли от 2018 г.

Слагат "паник-бутони" в новите коли от 2018 г. 04_1430372908

Европарламентът гласува и взе решение задължително във всички нови коли от 2018-та година да има Е-Call - устройството за спешно повикване, което автоматично ще предупреждава спасителните служби за катастрофи.

Статистиката на Европарламента е стряскаща. За миналата година при катастрофи на територията на Европейския съюз живота си са загубили 26 000 души, а над 1,5 милиона са ранените.

Според депутатите с въвеждането на умните устройства се очаква смъртните случаи да бъдат намалени с 10% годишно. Към момента по-малко от 1 процент от всички коли в съюза разполагат с Е-Сall устройствата.

Идеята е всяка кола да разполага с Е-Сall системата, която да може да направи автоматично обаждане на номера за спешни случаи 112 в момента, в който сензорите на нейните въздушни възглавници регистрират сблъсък. Системата ще може да бъде активирана и чрез натискането на специален бутон в автомобила, предаде "Всеки ден".

Златният час - така още наричат Е-Сall системата. Колкото по-бързо пристигнат спасителите, толкова по-голям е шансът да оцелеят ранените. Разходите за инсталиране на необходимото оборудване се оценяват на под 100 евро за кола. Електроният механизъм може да бъде монтиран и на старите коли.

Страните-членки и техните мобилни оператори ще трябва да модернизират системите си, за да могат сигналите от Е-Сall да бъдат предавани на службите за спешно реагиране.

И още едно важно решение на Европарламента. До 2019 г. трябва да се ограничи използването на найлонови торбички до 90 на година. Държавите могат да си изберат и варианта да ги направят платени. Но за разлика от България, където купуваме торбичките между 10 и 40 стотинки, то във Франция те струват едва 3 цента - или само 6 стотинки. Защо плащаме повече от останалите европейци не е ясно.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.