iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сладкодумни продавачки омайват клиентите

Сладкодумни продавачки омайват клиентите 01_1421755031

Сладкодумни продавачки омайват клиентите. Около 10 на сто от сигналите в Комисията за защита на потребителите са свързани с такива оплаквания. Клиентите са били подведени да закупят стоки или да сключат договори за услуги, като са им дали обещания, които по-късно не изпълняват.

Има случаи, в които търговците прибягват до манипулации за привличане на клиенти, като им предоставят устно заблуждаваща или невярна информация, потвърдиха от КЗП. Често освен задължителните по закон данни те предлагат като собствен ангажимент „по-добри условия”, които обаче остават само на приказка.

В момента търговците са длъжни да предоставят информацията по разбираем начин без да е уточнено дали това трябва да е писмено или устно.

Става дума за основните данни на продуктите - крайната цена, условията на търговската гаранция, която предлагат, както и информация за рискове, свързани с употребата на стоките. За предпочитане обаче е купувачите да получават писмена информация за избраните от тях стоки, съветват от потребителската комисия. Това може да става чрез етикети, каталози, рекламни брошури, флаери или пък на сайта на фирмата. Важат също така данните посочени на табло в търговската зала, на касовата бележка или гаранционната карта.

При подписване на договори обаче трябва да бъдем още по-внимателни, съветват експертите. Да не поставяме парафа си под непрочетен договор, а в случай на неясноти да се консултираме със специалисти в съответната област. Особено важно е това при подписване на договори във финансовата сфера. Възрастните хора също трябва да са по-осторожни при покупка а мобилни устройства. Не е за пренебрегване факта, че договорът с дългосрочни задължения може да бъде развален единствено в съда и то, ако потребителят спечели делото.

Няма законово изискване да се връщат обратно

в магазина стоките, уточни за „Монитор” Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”. Но за сметка на това у нас вече има макар и рядко срещата практика търговците да предоставят такава възможност. Това става доброволно, както е в повечето страни по света, уточни експертът.

Само в две – три северни европейски държави може да се върнат нежелани стоки и по закон, докато в Щатите такова задължение изобщо не съществува, макар че там е най-срещано да се върне стока. „Всеки търговец, който се взема на сериозно трябва да даде на купувачите си възможността в рамките на 30 дни да се върнат дадени стоки. Ако се направи закон обаче едва ли ще има особен ефект”, категоричен е Николов. Той се надява с въвеждането на подобна практика у нас да се увеличи конкуренцията.

Решаваме безплатно спорове за 3 месеца

Споровете между продавачи и купувачи ще може да се решават безплатно извън съдебно за 90 дни, докато сега броденето по съдилищата отнема поне две години. „Това ще стане възможно през юли, когато влезе в сила новата европейска наредба за извънсъдебно решаване на спорове, а в края на 2015 г. ще бъде факт и наредбата за решаване на он лайн спорове”, съобщи вчера за „Монитор” Игнат Арсенов, шеф на Европейски потребителски център - България. Посредник в споровете ще бъдат специални помирителни комисии. „Предимства са бързината и леснотата на процедурата, която не е съдебна и не на последно място – цената, защото тези услуги ще бъдат безплатни за потребителите, които в друг случай е необходимо да наемат адвокати, които да защитават потребителските им права. Друго важно нещо е, че се запазват добрите отношения между потребител и търговец.”, каза още Арсенов.

Една трета от оплакванията в Европейският потребителски център през миналата година са били за проблеми с транспорта, съобщи още той. Други 30 % се падат на онлайн покупките. От проблеми с авиокомпаниите се жалват и чужденците, които идват у нас, те срещат трудности и при получаването на туристически услуги.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.