iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Скриха опасните фойерверки

Скриха опасните фойерверки 12_1450340890

Най-опасните за обикновения потребител фойерверки вече се намират само чрез познати и приятели, които имат връзки с доставчиците, като проверка показа, че професионалните „бомби“ не се предлагат свободно, макар и да са изложени сред асортимента тук-там из магазините.

Според експерти по контрола над общоопасните средства от полицията проверките на тези търговци са много засилени, а бизнесът им е добър и не искат да го рискуват за 100 или 200 лв., че било дори и за 1000 или 2000.

В България вече има много фирми, които се занимават с коледни партита, рождени дни или дори официални церемонии и концерти. Част от тях сами си произвеждат пироефектите. „Умалени“ техни копия могат да се намерят в магазините им, но те имитират ефектите в пъти по-слабо.

Самоделките вече не са на мода, защото правят само дим и вдигат шум. Едни прости бомбички от амониева селитра или калиев нитрат не изглеждат добре, особено ако съседите правят шоу с купени от магазина фойерверки, а вие правите пушек.

Най-разпространени са пиробатериите, защото имат много ефекти във въздуха след изстрелването – различни цветове, фигури и височина.
След тях са римските свещи, защото летят по-нависоко, но пък имат само един ефект. Именно римските свещи имат зъл брат близнак, който прилича на оръдие. Той е предназначен за ползване от лицензирани професионалисти и не се предлага свободно.

Правила за посрещане на новата година с всичките си пръсти

Има няколко неща, които трябва да се знаят при употребата на фойерверки и бомбички. Първо, че напълно безопасни не съществуват. Дори бенгалският огън е опасен в ръцете на пияните ви роднини, застанали до пердетата.

Да не говорим за римските свещи, които са като цеви на пушка. Ако ги изпуснете, започват да стрелят навсякъде. Пиробатериите също са опасни, ако не се закрепят правилно за земята. Започват да стрелят настрани, а ние все пак живеем сред хора. И няма значение колко искате да поздравите съседа от втория етаж, ако му пуснете ракета през прозореца, новата година няма да е същата.

За бомбичките важи правилото „четете упътването“. Там пише кога трябва да ги пуснете. Защото дори пиратките късат пръсти. Също така не е забавно да се хвърлят по пияните ви приятели, които са със забавени реакции, защото понякога причиняват сериозни наранявания или най-малкото – мокри панталони.

И най-важното е, че всичко това трябва да се ползва на открито и до една определена степен на алкохолно опиянение. След това – не.

Доставката е сложна, а на място давят разяснения

Ако ще си пазарувате все пак пироефекти, добре е да знаете, че е по-хубаво да си ги вземете на място, защото ще ви консултират. Освен това са забранени за доставка с обикновена куриерска фирма и трябва да дойде куриер на доставчика, което отнема доста време.

Пиробатериите са от 30 докъм 150 лв. Като най-скъпите са си почти като истинска заря, която предлага до 8 различни ефекта, повтарящи се по няколко пъти в червени, зелени, сини, сребърни и брокатени „опашки“ с разноцветни „паяци“.

Разрешените големи римски свещи са по около 60 лв., но, разбира се, имат по-малки версии за по 15-20 лв. За десетина лева можете да си купите "вулкан" или "фонтан", който разпръсква светлинните ефекти на около метър-два.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.