iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще запорират заплатите на гратисчии

Ще запорират заплатите на гратисчии  09_1442563824

10 000 гратисчии могат да се окажат със запор върху заплатите си заради неплатено билетче за градския транспорт, като частни съдебни изпълнители вече преследват нередовните пътници в столицата, за да съберат борчовете им към общината.

До мярката се стигна още в края на миналата година, след като събирането на сумите от актове се оказа почти невъзможно. До края на юли те са успели да съберат над 52 000 лева от нередовни пътници. С промяна на наредбата за пътуване в градския транспорт в края на септември пък беше дадена възможност на гратисчиите да се издължат в 3-дневен срок след съставяне на акта, като платят само 20 лева - колкото е размерът на самата глоба. Мерките, които предприехме, дадоха резултат. Два пъти повече хора са

се възползвали от „промоцията”

и са се издължили в посочения срок, като са избегнали акта за 100 лева, обясниха от общината .

От Камарата на чесеитата обясниха, че до момента са вкарали в хазната на общината близо 3,5 млн. лв. за последните две години. Много малка част от тази сума обаче е дошла от гратисчиите. Основна задача на бирниците е била да събират неплатени местни данъци и такси, като от общината са им възложили да приберат близо 10 млн. лв. от некоректните платци.

За това частен съдебен изпълнител ще преследва малките и големите длъжници на Столична общината от края на октомври. Бирниците първо ще погнат хората, които имат текущи неплатени актове за паркиране в зелени площи или висящ данък и не възнамеряват да ги плащат. След това ще дойде ред и на тези, които висят от години на общината. За това ще се направи ново звено, което ще започне работа в края на месеца. То ще координира дейността по събиране на глобите и постановленията, издавани от местната приходна агенция, Столичния инспекторат и Центъра за градска мобилност, обясни зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов. Инспекторите ще събират информация за издадените наказателни постановления и ще предприемат мерки за тяхното събиране по установения от закона ред. Чрез изпращане на писма, обаждане по телефона, а там, където е необходимо, ще се работи с частни съдебни изпълнители. Ще се поддържа и по-добра координация с Националната агенция по приходите”, каза Барбалов. Така ако получим „честитка” или обаждане по телефона ще имаме месец да платим старите си задължения, иначе ще ни дадат на бирници.

От началото на годината общинските данъчни са изпратили

4624 напомнителни писма за по-малките длъжници,

като те са дали резултат и са събрани 6,2 млн. лв. просрочени задължения. Освен това от януари досега са направени 247 ревизии на големите длъжници за 53,8 млн. лв, като са от тях са събрани 26,9 млн.лв. За същия период са съставени

1100 акта за 14,3 млн. лв.

на некоректни платци, които са дадени за принудително събиране от частни съдебни изпълнители. Бирниците вече са успели да съберат 4,2 млн. лв.

Рано или късно служителите ни успяват да съберат такса смет или данък сгради, защото там има заложен имот.

По-трудно е да събираме глобите, който се налагат на за малки нарушения. Това е причината да заложи на събирането и на тези период през следващите месеци, категоричен бе Барбалов.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.