iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще започнем да работим за себе на 2 май

Ще започнем да работим за себе на 2 май 01_1420971731

През 2015 г. работещите българи ще започнат да работят за себе си на 2 май. Тогава те ще успеят да се издължат на държавата. Това показва анализ на Института за пазарна икономика.

Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – по-света е известна като Tax Freedom Day.

„През 2014 г. бюджетът на държавата беше сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата иззема от гражданите, съвсем не достига за да бъдат покрити държавните харчове”, отбелязват експертите.

Според тях от 2 до 13 май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени” от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. „Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г.”, продължават от института.

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в Бюджет 2015.

Най-много дни през 2015 г. ще бъдат отделени за да се попълнят приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са нужни 19 дни. За осигуровките ще трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 8 дни ще се работи, само за да се платят държавните и общински такси.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.