iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще ядем българско агнешко за Гергьовден

Ще ядем българско агнешко за Гергьовден 05_1430836401

Най-честото магазините не знаят как да съхраняват месото, а глобата е до 5000 лева, като тази година българинът ще посрещне Гергьовден с българско агне на трапезата си.

Противно на твърденията, че пазарът е залят с месо от други страни, инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които тръгнаха на проверки дни преди празника, заявяват, че витрините са пълни предимно с българско агнешко месо.

„По магазините се предлага предимно българско месо и много по-рядко от други европейски страни”, категорична е д-р Несрин Расин от агенцията.

По думите й началото на проверките е обнадеждаващо и показва, че контролът е засилен и във витрините на магазините ни чака прясно и качествено месо, а това се дължи на все по-големия контрол и високите изисквания на клиентите.

„Производителите и търговците вече знаят как се съхранява месото, а и клиентите знаят за какво да гледат”, допълва инспекторът и подсеща, че трябва да гледаме внимателно маркировката, цвета на месото и температурата, при която се съхранява.

„Хладилниците трябва да са между 0 и 4 градуса, в противен случай месото се ослезява, в по-редки случаи гранясва, а лятото може да закръжат и мухи”, обяснява Расин.

Ден преди Гергьовден няма и недоволни клиенти. „Не съм попадал скоро на лошо месо. Не ми прави впечатление и скок в цената в сравнение други години, така че ще имам агнешко на трапезата си, и то българско”, разказва Георги Цветков, който вече зарежда хладилника си за 6 май.

Цената на агнетата тази година е между 12 и 15 лева за килограм, като наличните количества са почти изчерпани, съобщи председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. По думите му най-вкусните агнета, които са около 25 кг, вече са изкупени.

От БАБХ напомнят да пазаруваме от регламентирани магазини и да следим произхода на продуктите и допълват, че санкциите за всички, които са извън правилата, са между 250 и 5000 лева.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.