iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще вдигат пенсиите средно със 7 лв.

Ще вдигат пенсиите средно със 7 лв. 05_1463405910

Пенсиите ще скочат с 2,6% от 1 юли, като това е средно с по около 7 лева отгоре, решиха от Надзорният съвет на НОИ. По план парите за старост на над 2.2 млн. пенсионери трябваше да нараснат с 2.5% според швейцарското правило. Окончателните данни за инфлацията и средния осигурителен доход за м.г. обаче показват, че ръстът трябва да е 2.6%, обясни още преди месец шефът на НОИ Бисер Петков.

Минималната пенсия, която получават около половин милион възрастни, ще се увеличи от 157,44 лв на 161,53 лв. Таванът обаче ще остане закован на 910 лв. Според закона най-високите пенсии се определят на база 35% от максималния осигурителен доход, който тази и следващите 2 г. ще остане без промяна.

От НОИ напомнят, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на лицата. Те ще могат да се информират за тях чрез електронната „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на института или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на НОИ.

Според промени в Кодекса за социално осигуряване от догодина пенсиите ще се увеличават по нов начин. Коефициентът, който носи всяка година осигурителен стаж ще се увеличава. Така през 2027 г. пенсиите ще нараснат с 40%, показват разчети на НОИ.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.