iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще увеличават хонорарите на служебните адвокати

Ще увеличават хонорарите на служебните адвокати 07_1437987452

Правосъдното министерство предлага да се увеличат хонорарите на адвокатите, назначавани от Националното бюро за правна помощ. Чрез него се плаща за защита в съдебен процес на социално слаби. Това става ясно от проектопостановление, публикувано на сайта на ведомството.

Според промените с 200 лв. трябва да се увеличи хонорарът за адвокати, които защитават обвинени в убийство. В момента долната граница за тези случаи е 500 лв., а горната - 1000 лв. Министерството предлага да се увеличи на 1200 лв. От 200 на 240 лв. трябва да се промени заплащането по административни дела, а по гражданските с определен материален интерес - от 300 лв. на 360 лв. При делата за делба хонорарът ще е по 180 лв. за всяка фаза на делбата. Въвежда се и заплащане от 30 лв. на час за адвокати, които дават консултации на националния телефон за правна помощ 0700 18 250.

В мотивите на правосъдния министър Христо Иванов е записано, че една от целите на промените е "подобряване на достъпа до правосъдие на етап първична правна помощ - консултация и подготовка на документи за образуване на дело чрез завишаване размера на адвокатското възнаграждение". "Първичната правна помощ ежегодно нараства поради икономическата криза и безработицата, които водят до увеличаване броя на социално слаби хора, които нямат възможност да отделят средства за упълномощаване на адвокат при необходимост", пише в мотивите.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.