iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще удържат автоматично данъци към хазната

Ще удържат автоматично данъци към хазната 07_1469100737

Държавната администрация, която сключва договори с граждани или фирми, първо ще ги проверява дали имат задължения към приходната агенция и митниците, и ако са налице борчове, те ще бъдат приспадани от сумата на възложената поръчка. Това се предвижда от приета от Министерския съвет поправка в наредбата за разплащанията на разпоредителите с държавния бюджет. Предвижда се преди плащането на дължимото по държавни договори ведомствата да проверяват фирмите и гражданите, с които работят, за задължения.

Проверката ще трае 10 дни, и ако се открият борчове, те ще ще се прихващат от дължимото от държавата плащане. Изискването се отнася за случаите, в които трябва да се направят плащания за над 30 хил. лв., както и за по-малки суми (над 100 лв.), когато са част от договор за поне 30 000 лв. Държавното ведомство, което ще сключва договор с частна фирма, ще трябва да отправи питане до Националната агенция за приходи и Агенция "Митници", дали тази компания има задължения. Договорът ще се подписва, след като се получи зелена светлина от НАП и митниците, за да е ясно дали да се плати цялата сума, или да се направи прихващане на вземанията на бюджета. Когато се установи, че фирмата има дългове, приходните администрации ще изпращат потвърждение в 7-дневен срок, че е наложен запор върху вземания на длъжника от банка или от държавно ведомство, или че дълговете са обезпечени с пари, банкова гаранция или държавни ценни книжа.

В наредбата е предвидено, когато ведомство не получи потвърждение от НАП или митниците в 7-дневен срок, да се дава допълнителен 3-дневен срок за отговор. За неизпълнение на задължение, предвидено в наредбата, ръководителят на съответното ведомство ще се наказва с глоба. Целта на новата мярка е да повиши събираемостта на задълженията към хазната, да се намалят разходите за събиране на публичните вземания чрез електронен обмен на информация, ефективно да се използват съществуващите информационни технологии и ресурси в институциите, се посочва в мотивите на Министерски съвет.
Очакванията са с приетите промени в наредбата да се подобри и отчетността и прозрачността за дейността на публичния сектор, да се ограничат корупционните практики и да се засили сътрудничеството между институциите в процеса по събиране на бюджетните приходи.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.